Bu çalışma, silajlık
mısıra farklı seviyelerde Antep fıstığı (Pistaca
vera L.) dış kabuğu ilavesinin silaj kalitesi ile in vitro metan üretimi (CH4), in vitro organik madde sindirimi (İVOMS) ve metabolik enerji (ME)
içeriği üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, kontrol
mısır silajı katkısız grubu oluştururken; %3 ,%6, %9, %12 ve %15 düzeylerinde Antep
fıstığı kabuğu içeren silajlar katkılı grupları oluşturdular ve tüm silajlar
1.5 L cam kavanozlarda 5’er tekerrür olacak şekilde hazırlandı. Katkısız grup
ile kıyaslandığında, Antep fıstığı kabuğunun seviyesinin artışına bağlı olarak in vitro CH4 gazı oluşumunda
azalma (P=0.012) görülmüştür. Antep fıstığı kabuğu ilavesi ile hazırlanan
silajların silaj amonyak azotu (NH3-N), asetik asit, propiyonik asit
ve laktik asit içeriklerinin azaldığı görülmüştür. Bu çalışmada %6, %9, %12 ve
%15 düzeyinde Antep fıstığı kabuğu ilavesi ile hazırlanan silajlarda bütirik
asit tespit edilmemiştir (P=0.000). Sonuç olarak gıda endüstrisi yan ürünü olan
Antep fıstığı kabuğunun silajlık mısır bitkisine %9 oranında ilave edilerek
birlikte silolanabileceği ve ruminal metan gazı üretimini azaltabileceği tespit
edilmiştir. Antep fıstığı kabuğunun yem tüketimi ile hayvansal üretim ve
performansa etkisinin tam olarak ortaya konabilmesi açısından bundan sonraki
çalışmalarda in vivo hayvan
denemelerinin yapılması gerektiği kanaatine varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 25, 2019 |
Submission Date | September 12, 2017 |
Acceptance Date | June 12, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 |
https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20610
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.