Research Article
BibTex RIS Cite

Entansif Koşullarda Beslenen Herik Kuzularında Karkas Kompozisyonun Belirlenmesi

Year 2018, Volume: 15 Issue: 1, 1 - 5, 15.04.2018

Abstract

Bu çalışma entansif şartlarda Herik kuzularında bazı karkas kompozisyonunun belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 10 baş kısa yuvarlak yağlı kuyruklu ve 10 baş uzun yarım yağlı kuyruklu kuzu olmak üzere 20 baş erkek tek doğmuş Herik kuzusu kullanılmıştır. Sütten kesimden sonra besiye alınan kuzular ortalama 40 kg canlı ağırlıkta kesilmiştir. Karkaslar parçalara ayrılmış ve her bir parça et, kemik ve yağ olarak dissekte edilmiştir. Et, kemik ve yağ oranları sırasıyla butta; %56.2, 15.15 ve 28.8 kolda %61.14, 20.79 ve 18.14 belde %46.64, 15.21 ve 38.36 olarak bulunmuştur. Bel et ve kemik oranı ile karkas et ve kemik oranı ortalamaları arasındaki fark önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Sonuç olarak bu araştırma ile Herik koyununun çeşitli karkas parçalarının kompozisyon özellikleri belirlenmiştir. Türkiye’nin yerli ve lokal ırkı olan Herik koyununun özelliklerinin belirlenmesi ve geliştirilmesi için daha fazla sayıda çalışma yapılmalıdır.

References

  • 1. Akçapınar H. Koyun Yetistiriciliği. İsmat Matbaacılık. 2000; p. 32.
  • 2. Akçapınar H, Özbeyaz C. Hayvan Yetiştiriciliği Temel Bilgileri. Kariyer Matbaacilik. 1999; pp. 28-9.
  • 3. Akçapınar H. Dağlıç, Akkaraman ve Kıvırcık kuzularının farklı kesim ağırlıklarında et verimi ve karkas değeri üzerinde karşılaştırmalı araştırmalar. Fırat Üniv Vet Fak Derg 1981; 6(1-2): 165-84.
  • 4. Akçapınar H. Dağlıç, Akkaraman ve Kıvırcık kuzularının farklı kesim ağırlıklarında karkas kompozisyonu ve kalitesi üzerinde karşılaştırmalı araştırmalar. Lalahan Hay Araşt Ens Derg 1981; 11(3-4): 80-99.
  • 5. Çetin O. Alman Et Merinosu ve Karacabey Merinosu kuzularının farklı kesim ağırlıklarında besi performansı ve karkas özelliklerinin karşılaştırılması, Doktora tezi, Ankara Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara 1989; p. 42
  • 6. FAO. Sheep population in Turkey ve Sheep meat production in Turkey. http://faostat3.fao.org/browse/Q/QL/E, http://faostat3.fao.org/browse/Q/QA/E, Erişim tarihi: 20.04.2016.
  • 7. Kashan NE, Manafi Azar J, Afzalzadeh GH, Salehi A. Growth performance and carcass quality of fattening lambs from fat-tailed and tailed sheep breeds. Small Ruminant Res 2005; 60(3): 267-71.
  • 8. Pourlis Aris F. A review of morphological characteristics relating to the production and reproduction of fat-tailed sheep breeds. Trop Anim Health Prod 2011; 43(7): 1267-87.
  • 9. SPSS. Statistical package for the social sciences, Release 22.0, SPSS Inc, Chicago, II, USA, 2013.
  • 10. Türkiye Evcil Hayvan Genetik Kaynakları Tanıtım Kataloğu, www.tagem.gov.tr, Erişim tarihi: 14.04.2016.
  • 11. Tekin ME, Akçapınar H. Türk Merinosu ve Lincoln x Türk Merinosu (F1) melezi kuzuların büyüme, besi ve karkas özelliklerinin karşılaştırılması III. farklı kesim ağırlıklarında karkas özellikleri. Hay Araşt Enst Derg 1993; 3(2): 70-4.
  • 12. Tufan M. Güney Karaman (Karakoyun), Kangal-Akkaraman ve Akkaraman kuzularının besi performansı ve farklı kesim ağırlıklarında kesim ve karkas özelliklerinin incelenmesi, Doktora tezi, Selçuk Ü. Sağlık Bilimleri Enstiüsü, Konya 1997; p. 39
  • 13. Yarkın I. Herik koyunu yapağısı üzerinde araştırmalar. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı 1964; 14(1-2): 133-49.

The Determination of Carcass Composition in Herik Lambs under Intensive Finishing Conditions

Year 2018, Volume: 15 Issue: 1, 1 - 5, 15.04.2018

Abstract

The aim of this study was to identify some carcass characteristics of Herik lambs under intensive conditions.

In this study, data on 20 single-born male Herik lambs, namely 10 with short, round, fat tail, and 10 with long,

semi-fat tails, were used. The lambs were finished after weaning, and were slaughtered when their weights reached to

40 kg Carcasses were split to cuts. The carcass joints were dissected as meat, bone and fat. The ratios of meat, bone

and fat were 56.2, 15.15 and 28.8% for leg, 61.14, 2.79 and 18.14% for foreleg, 46.64, 15.21 and 38.36% for loin in the

study. The difference between ratio of meat, bone in loin and in carcass was no significant (P>0.05). In conclusion,

some of the carcass composition characteristics of Herik lambs were determined in present study. More studies should

be done for the determination and the development of characteristics of Herik lambs, a native and local breed in Turkey,

because of less study was available.

References

  • 1. Akçapınar H. Koyun Yetistiriciliği. İsmat Matbaacılık. 2000; p. 32.
  • 2. Akçapınar H, Özbeyaz C. Hayvan Yetiştiriciliği Temel Bilgileri. Kariyer Matbaacilik. 1999; pp. 28-9.
  • 3. Akçapınar H. Dağlıç, Akkaraman ve Kıvırcık kuzularının farklı kesim ağırlıklarında et verimi ve karkas değeri üzerinde karşılaştırmalı araştırmalar. Fırat Üniv Vet Fak Derg 1981; 6(1-2): 165-84.
  • 4. Akçapınar H. Dağlıç, Akkaraman ve Kıvırcık kuzularının farklı kesim ağırlıklarında karkas kompozisyonu ve kalitesi üzerinde karşılaştırmalı araştırmalar. Lalahan Hay Araşt Ens Derg 1981; 11(3-4): 80-99.
  • 5. Çetin O. Alman Et Merinosu ve Karacabey Merinosu kuzularının farklı kesim ağırlıklarında besi performansı ve karkas özelliklerinin karşılaştırılması, Doktora tezi, Ankara Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara 1989; p. 42
  • 6. FAO. Sheep population in Turkey ve Sheep meat production in Turkey. http://faostat3.fao.org/browse/Q/QL/E, http://faostat3.fao.org/browse/Q/QA/E, Erişim tarihi: 20.04.2016.
  • 7. Kashan NE, Manafi Azar J, Afzalzadeh GH, Salehi A. Growth performance and carcass quality of fattening lambs from fat-tailed and tailed sheep breeds. Small Ruminant Res 2005; 60(3): 267-71.
  • 8. Pourlis Aris F. A review of morphological characteristics relating to the production and reproduction of fat-tailed sheep breeds. Trop Anim Health Prod 2011; 43(7): 1267-87.
  • 9. SPSS. Statistical package for the social sciences, Release 22.0, SPSS Inc, Chicago, II, USA, 2013.
  • 10. Türkiye Evcil Hayvan Genetik Kaynakları Tanıtım Kataloğu, www.tagem.gov.tr, Erişim tarihi: 14.04.2016.
  • 11. Tekin ME, Akçapınar H. Türk Merinosu ve Lincoln x Türk Merinosu (F1) melezi kuzuların büyüme, besi ve karkas özelliklerinin karşılaştırılması III. farklı kesim ağırlıklarında karkas özellikleri. Hay Araşt Enst Derg 1993; 3(2): 70-4.
  • 12. Tufan M. Güney Karaman (Karakoyun), Kangal-Akkaraman ve Akkaraman kuzularının besi performansı ve farklı kesim ağırlıklarında kesim ve karkas özelliklerinin incelenmesi, Doktora tezi, Selçuk Ü. Sağlık Bilimleri Enstiüsü, Konya 1997; p. 39
  • 13. Yarkın I. Herik koyunu yapağısı üzerinde araştırmalar. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı 1964; 14(1-2): 133-49.
There are 13 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Bülent Teke

Publication Date April 15, 2018
Submission Date June 7, 2016
Acceptance Date December 6, 2016
Published in Issue Year 2018 Volume: 15 Issue: 1

Cite

APA Teke, B. (2018). Entansif Koşullarda Beslenen Herik Kuzularında Karkas Kompozisyonun Belirlenmesi. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 15(1), 1-5.
AMA Teke B. Entansif Koşullarda Beslenen Herik Kuzularında Karkas Kompozisyonun Belirlenmesi. Erciyes Üniv Vet Fak Derg. April 2018;15(1):1-5.
Chicago Teke, Bülent. “Entansif Koşullarda Beslenen Herik Kuzularında Karkas Kompozisyonun Belirlenmesi”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 15, no. 1 (April 2018): 1-5.
EndNote Teke B (April 1, 2018) Entansif Koşullarda Beslenen Herik Kuzularında Karkas Kompozisyonun Belirlenmesi. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 15 1 1–5.
IEEE B. Teke, “Entansif Koşullarda Beslenen Herik Kuzularında Karkas Kompozisyonun Belirlenmesi”, Erciyes Üniv Vet Fak Derg, vol. 15, no. 1, pp. 1–5, 2018.
ISNAD Teke, Bülent. “Entansif Koşullarda Beslenen Herik Kuzularında Karkas Kompozisyonun Belirlenmesi”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 15/1 (April 2018), 1-5.
JAMA Teke B. Entansif Koşullarda Beslenen Herik Kuzularında Karkas Kompozisyonun Belirlenmesi. Erciyes Üniv Vet Fak Derg. 2018;15:1–5.
MLA Teke, Bülent. “Entansif Koşullarda Beslenen Herik Kuzularında Karkas Kompozisyonun Belirlenmesi”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 15, no. 1, 2018, pp. 1-5.
Vancouver Teke B. Entansif Koşullarda Beslenen Herik Kuzularında Karkas Kompozisyonun Belirlenmesi. Erciyes Üniv Vet Fak Derg. 2018;15(1):1-5.