Bu çalışmada Diyarbakır İlinde 100 farklı
çiftlikten toplanan koyun sütlerinin bileşimi ve kalite özellikleri ile
muhtemel halk sağlığı risklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Koyun sütü
örneklerindeki ortalama toplam mezofilik aerob bakteri, toplam psikrofilik
aerob bakteri, koliform, Escherichia coli, Staphylococcus-Micrococcus spp.,
laktobasil, laktik streptokok, küf-maya ile sülfit redükte eden (indirgeyen) anaerob
bakteri sayıları ise sırası ile 7.83, 6.92, 4.55, 3.61, 4.50, 6.23, 7.95, 4.27 ve
2.71 log10 kob/ml olarak saptanmıştır. Analiz edilen koyun
sütlerinde ortalama yağ, yağsız kuru madde, protein, laktoz ve mineral madde
miktarları ile yoğunluk, donma noktası ve pH değerleri ise sırası ile %7.93,
%11.88, %4.96, %5.99, %0.77, 1.035, -0.615 °C ve 6.55’tir. Koyun sütü
örneklerindeki ortalama somatik hücre sayısı 5.77 log10 hücre/ml; kıvam,
görünüm-renk, tat ve koku puanları ise sırasıyla 4.35, 4.40, 4.44 ve 4.35
olarak tespit edilmiştir (5’li skala). Diyarbakır’dan temin edilen koyun
sütlerinin beslenme ve endüstriyel açıdan önemli bir potansiyel oluşturduğu,
ancak hijyenik kalitelerinin düşük olduğu saptanmıştır. Koyun
yetiştiricilerinin sağım hijyeni ve sütün muhafazası hakkında eğitilmesine ihtiyaç
bulunduğu kanaatine varılmıştır.
In this study, it is aimed to determine the
nutrition compounds, it’s quality features and the probable risks for
community health of milk samples from 100 different
farms in Diyarbakir Province. The average total mesophilic aerobic
bacteria, total psychrophilic aerobic bacteria, coliform, Escherichia coli, Staphylococcus-Micrococcus spp., lactobacillus, lactic
streptococci, mould-yeast and sulfide reducing anaerobe bacteria in ewe's
milk were determined as 7.83, 6.92, 4.55, 3.61, 4.50, 6.23,
7.95, 4.27 and 2.71 log10
cfu/ml, respectively. The average values of fat, non-fat dry matters,
protein, lactose, quantity of mineral matters and density, freezing
point and pH value are 7.93%. 11.88%, 4.96%, 5.99%, 0.77%, 1.035, -0.615
°C and 6.55 in order. The average number of somatic cells in ewe's milk
samples was recorded as 5.77 log10 cell/ml; consistence, color& appearance,
taste and smell scores are 4.35, 4.40, 4.44 and 4.35 in order (five point scala). It
was concluded that the ewe's milk produced in Diyarbakır Province constitutes
an important potential in terms of industry but the hygienic quality is low. It
was agreed that the sheep breeders need to be trained on milking
hygiene and storage conditions.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2019 |
Submission Date | December 11, 2018 |
Acceptance Date | February 28, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 16 Issue: 3 |
https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20610
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.