Bu çalışmada, tereyağı ve kaymak örneklerinde aflatoksin
M1'in (AFM1) varlığı ve düzeylerinin araştırılması
amaçlandı. Çalışmada rastgele alınan 100 örnek (50 tereyağı ve 50 kaymak)
Enzyme-Linked İmmune Sorbent Assay (ELISA) tekniği ile analiz edildi. İncelenen
örneklerin tamamında (%100) AFM1 bulunmuştur. AFM1 kontaminasyon
seviyeleri, tereyağı ve kaymak örneklerinde sırasıyla 6.58-128.69 ng/kg ve
5.70-26.62 ng/kg arasında tespit edildi. Sadece bir (%2) tereyağı örneğindeki
AFM1 konsantrasyonunun Türk Gıda Kodeksinin belirlediği maksimum yasal
sınırların üzerinde olduğu tespit edildi. Sonuç olarak, tereyağı ve kaymaktaki
AFM1 varlığı muhtemel bir halk sağlığı problemi olarak
düşünülebilir. Bu nedenle, süt ve süt ürünleri, AFM1 kontaminasyonu
varlığı yönünden sürekli izlenmelidir.
The aim of this study was to investigate the presence
and level of aflatoxin M1 (AFM1) in butter and cream samples.
In this study, 100 samples (50 butter and 50 cream) obtained by random sampling
method were analyzed by Enzyme-Linked Immune Sorbent Assay (ELISA) technique. AFM1
were found in all of the samples examined (100%). The AFM1
contamination levels in butter and cream samples ranged from 6.58 to 128.69
ng/kg and 5.70 to 26.62 ng/kg, respectively. In only one (2 %) of butter
samples, AFM1 concentration exceeded the maximum legal limits
according to Turkish Food Codex. In conclusion, the occurrence of AFM1
in the butter and cream may be considered as a possible public health problem.
Therefore, milk and milk products have to be monitored continuously for the
presence of AFM1 contamination.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2019 |
Submission Date | January 29, 2019 |
Acceptance Date | May 20, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 16 Issue: 3 |
https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20610
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.