Food safety is a significant problem concern in business. Companies show great effort to
transport food safely and to minimize food losses. The purpose of this study is aimed to determine the
criteria that affect the food transportation process. These criteria were determined with the literature
research and expert opinions, and were analyzed and ranked using the analytical hierarchy process (AHS)
method, which is a widely used multi-criteria decision making (MCDM) method. Among the determining
factors, vehicle suitability and safety, compliance with the ATP (The Agreement on the International
Carriage of Perishable Foodstuff and on the Special Equipment to be used for such Carriage) convention,
selection of software used for transportation coordination are essential success criteria. With the proposed
criteria, the characteristics that companies engaged in food transportation should have were tried to be
determined and the company managers were tried to help long-term plan strategies
Gıda güvenliği günümüzde büyük bir sorun oluşturmaktadır. Şirketler gıdanın güvenli bir
şekilde taşınması ve gıda kayıplarını en aza indirmek için büyük çaba göstermektedir. Bu çalışmada,
özellikle gıda taşımacılığı sürecinde yaşanan sorunlar dikkate alınarak gıda taşımacılığı sürecini etkileyen
kriterlerin neler olduğunun belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu kriterler, literatür araştırması ve uzman
görüşleri doğrultusunda belirlenerek yaygın olarak kullanılan çok kriterli karar verme (ÇKKV) yöntemi
olan analitik hiyerarşi süreci (AHS) yöntemi ile analiz edilmiş ve sıralanmıştır. Belirlenen faktörler
arasında araç uygunluğu ve güvenliği, ATP (Bozulabilir Gıda Maddelerinin Uluslararası Taşımacılığı ve
Taşımalarında Özel Araçların Kullanımı Antlaşması) konvansiyonuna uygunluk, taşımacılık
koordinasyonu için kullanılan yazılım seçimi önemli başarı kriterleri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Önerilen kriterler ile, gıda taşımacılığı yapan firmaların sahip olması gereken özellikler belirlenmeye
çalışılmış ve firma yöneticilerinin uzun vadeli stratejiler planlamasına yardımcı olmaya çalışılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2021 |
Acceptance Date | March 17, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 |
ERÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 2025 | iibfdergi@erciyes.edu.tr
Bu eser Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.