BibTex RIS Kaynak Göster

Üniversite Sınavına Hazırlanan Öğrencilerin Makro Besin Ögesi Alımları ve Antropometrik Ölçümlerle İlişkisi

Yıl 2017, Cilt: 4 Sayı: 1-2, 39 - 48, 28.02.2017

Öz

Amaç: Bu çalışma üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin beslenme durumlarını ve makro besin ögesi alımlarının bazı antropometrik ölçümler ile ilişkisini saptamak amacıyla planlanmıştır.           

Method: Çalışma 2014- 2015 eğitim öğretim döneminde üniversite sınavına hazırlanan 450 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Adölesanların beslenme durumları, beslenme alışkanlıkları, antropometrik ölçümleri anket yöntemiyle yüz yüze görüşülerek toplanmıştır.

Bulgular: Öğrencilerin %43.5’i erkek, %56.5’i kızdır. Öğrencilerin %21.5’i zayıf, %60.0’ı normal ve %23.5’i hafif kilolu/obez olarak belirlenmiştir. Kız öğrenciler ile erkek öğrenciler arasında ağırlık, boy, beden kütle indeksi (BKİ),  bel çevresi ve bel/boy oranı açısından anlamlı fark saptanmıştır (p<0.05). BKİ ve bel/boy oranı ile enerji, karbonhidrat, protein ve yağ alımları arasında istatistiksel açıdan önemli bir fark bulunmamıştır. Mezun olup, hafta içi bir kursa devam ederek sınava hazırlanan öğrenciler ile lise son sınıfta olup hafta sonu kursa giden öğrenciler arasında enerji, protein, karbonhidrat açısından anlamlı bir farklılık varken (p<0.05), yağ alımları arasında anlamlı bir fark yoktur (p>0.05).

Sonuç: Sınava hazırlanma döneminin farklı bir dönem olması düzenli beslenme alışkanlıklarını etkileyebilir. Beslenme örüntülerinde diyetin içeriği konusunda ayrıca bilgilendirme yapılmalıdır. 

Yıl 2017, Cilt: 4 Sayı: 1-2, 39 - 48, 28.02.2017

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Araştırma Makalesi Bölümü
Yazarlar

Nazlı Nur Aslan

Hülya Yardımcı

Ayşe Özfer Özçelik

Yayımlanma Tarihi 28 Şubat 2017
Gönderilme Tarihi 12 Mayıs 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 4 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA Aslan, N. N., Yardımcı, H., & Özçelik, A. Ö. (2017). Üniversite Sınavına Hazırlanan Öğrencilerin Makro Besin Ögesi Alımları ve Antropometrik Ölçümlerle İlişkisi. ERÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 4(1), 39-48.