Escherichia coli’nin dış membranında
bulunan OmpC ve OmpF porin proteinleri, stres koşullarına karşı korunmasında
önemli yer tutar. Bu çalışmada dezenfektan özellikli çeşitli kimyasal
maddelerin E. coli’nin OmpC ve OmpF
porin protein sentezini nasıl etkilediği araştırılmıştır. E. coli’de, formaldehit, klor,
etanol, çamaşır suyu, H2O2 ve Sodyum Dodesil Sülfatın
(SDS) belirlenen konsatrasyonları besiyerine eklenerek, ompC ve ompF genleri yerine raportör gen olarak eklenen β-galaktosidaz’ın aktivitesi spektrofotometrik olarak ölçülmüş ve elde
edilen sonuçlar kontrol grupları ile karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak
çalışılan kimyasal maddelerin E. coli’nin
büyümesini oldukça yavaşlattığı, ancak yinede üremenin gerçekleştiği
belirlenmiştir. E. coli’de OmpF
sentezinin formaldehit, etanol ve SDS ilave edildikten 2 saat sonra oldukça
azaldığı, çamaşır suyu ve klor ilavesinde biraz azaldığı ve H2O2
ilave edildiği zaman ise değişmediği tespit edilmiştir. OmpC sentezinde
ise klor, formaldehit, H2O2 ilave edildiğinde %50
oranında azaldığı belirlenirken, çamaşır suyunda yaklaşık 2 kat ve SDS ilave
edilen örneklerde ise 1.5 katlık bir artış belirlenmiştir. Ayrıca hem OmpC hem
de OmpF porin proteininin sentezinde RpoS, Pta, EnvZ ve H-NS proteinlerinin
rollerinin olduğu belirlenmiştir. Ancak moleküler mekanizmaları henüz
aydınlatılamamıştır.
OmpC and OmpF porin proteins, located on the
outer membrane of Escherichia coli,
play an important role in protection against stress conditions. In this study, it was investigated how various chemical substances as a
disinfectant affect E. coli OmpC and
OmpF porin protein synthesis. The activity of β-galactosidase, added as a
reporter gene in place of ompC and ompF genes, was measured
spectrophotometrically by adding formaldehyde, chlorine, ethanol, bleach, H2O2
and Sodium Dodecyl Sulfate (SDS), used as disinfectants in E. coli. The results were compared with control groups. As a result, it was determined that the studied chemical substances
slowed down the growth of E. coli at
the added concentrations, but continued to multiply. It was determined that the
OmpF synthesis in E. coli decreased
considerably after 2 hours from the addition of formaldehyde, ethanol and SDS,
decreased slightly during the addition of bleach and chlorine, and did not
change when H2O2 was added. In the OmpC synthesis, when
chlorine, formaldehyde, and H2O2 were added, it was
determined to decrease by 50% compared to the untreated state, while the
increase was found as a 1.5 time in the cases where SDS was added and about 2
times in the bleach. In these alterations, it has been determined that the
roles of RpoS, Pta, EnvZ, and H-NS proteins on both OmpC and OmpF porin protein
synthesis but have not yet been elucidated by their molecular mechanisms.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | August 31, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 11 Issue: 2 |