Objective: It is important to determine the knowledge level and hygiene habits of university students on hygiene. In this study, it was aimed to determine the level of awareness of health services vocational school students about hygiene and to observe what can be done to eliminate the detected problems in hygiene.
Methods: The universe of the descriptive research was selected as students studying at a university's vocational school of health services. In this study, 685 students who accepted to participate in the study without using the sampling method were included in the study. The “Hygiene Questionnaire” consisting of 45 questions developed by the researchers and the “Sociodemographic Information Form” consisting of 10 questions were applied to the students. Descriptive statistics were used to evaluate the data. Ethics committee approval was obtained for the research.
Results: The mean age of the students is 19.97±1.49 and 75.90% of them are girls. 4.08% of the students were operating room services, 4.81% anesthesia, 9.05% dental prosthesis technology, 8.61% dialysis, 11.82% pharmacy services, 4.37% disabled care and rehabilitation, 7.88% physiotherapy, 4.37% first and emergency aid, 4.37% audiometry, 1.60% orthopedic prosthesis and orthotics, 7.15% medical documentation and secretarial, 17.22% medical imaging techniques, 13.57% medical laboratory techniques, % It was determined that 1.02 of them were studying in the department of elderly care. It was determined that 95.8% of the boys and 99.0% of the girls knew the necessity of periodic examination in order to be protected from infectious diseases in the working environment and the difference was statistically significant (p˂0.05).
Conclusion: The level of awareness can be improved by giving more place to the subject of personal hygiene in the contents of the courses taken by the students. With awareness studies, it will be possible to make personal hygiene perceptible at the highest level.
Amaç: Üniversite öğrencilerinin hijyen konusundaki bilgi düzeylerinin ve hijyen alışkanlıklarının tespit edilmesi önem arz etmektedir. Bu araştırmada sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu öğrencilerinin hijyen hakkındaki farkındalık seviyelerini belirleyerek hijyen konusundaki tespit edilen aksaklıkların giderilmesine yönelik yapılabileceklerin neler olduğunun gözlenmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Tanımlayıcı olarak yapılan araştırmanın evreni, bir üniversitenin sağlık hizmetleri meslek yüksekokulunda eğitim gören öğrenciler seçilmiştir. Bu çalışmada örnekleme yönteminin kullanımına gidilmeden araştırmaya katılmayı kabul eden toplam 685 öğrenci çalışma kapsamına dâhil edilmiştir. Öğrencilere araştırmacılar tarafından geliştirilen 45 sorudan oluşan “Hijyen Anket Formu” ve 10 sorudan oluşan “Sosyodemografik Bilgi Formu” uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. Araştırma için etik kurul izni alınmıştır.
Bulgular: Öğrencilerin yaş ortalamaları 19.97±1.49 olup, %75.90’ı kızdır. Öğrencilerin
%4.08’i ameliyathane hizmetleri, %4.81’i anestezi,%9.05’i diş protez teknolojisi, %8.61’i diyaliz, %11.82’si eczane hizmetleri, %4.37’si engelli bakımı ve rehabilitasyon, %7.88’i fizyoterapi, %4.37’si ilk ve acil yardım, %4.37’si odyometri, %1.60’ı ortopedik protez ve ortez, %7.15’i tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik, %17.22’si tıbbi görüntüleme teknikleri,
%13.57’si tıbbi laboratuvar teknikleri, %1.02’si yaşlı bakımı bölümünde öğrenim görmekte olduğu belirlenmiştir. Erkeklerin %95.8’i kızların %99.0’u çalışma ortamında bulaşıcı hastalıklardan korunmak için periyodik muayene yaptırılmasının gerekliliğini bildiği ve aradaki farkın istatistiksel olarak önemli olduğu belirlenmiştir (p˂0,05).
Sonuç: Öğrencilerinin aldıkları derslerin içeriklerinde kişisel hijyen konusuna daha fazla yer verilerek bilinç düzeyleri geliştirilebilir. Farkındalık çalışmaları ile kişisel hijyenin en üst seviyede algılanabilir hale getirilebilmesi mümkün olabilecektir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2021 |
Submission Date | September 7, 2021 |
Acceptance Date | November 17, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 4 Issue: 3 |
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License