Research Article
BibTex RIS Cite

Muş İlinde Farklı Manda Yetiştiriciliği İşletmelerinden Elde Edilen Total Rasyon Karışımlarının Kaliteleri ve Süt Verimleri Üzerine Etkisi

Year 2024, Volume: 7 Issue: 2, 115 - 119
https://doi.org/10.55257/ethabd.1550311

Abstract

Bu çalışmada, Muş ilinde süt mandacılığı yapılan 7 farklı işletmenin total rasyon karışımlarının (TMR) kimyasal kompozisyonu ve in vitro koşullarda metan ile gaz üretimleri, metabolik enerji ve organik maddelerin sindirebilirliğinin tespiti ile süt verimi üzerindeki ilişkilerinin tespiti amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Muş ilinde süt mandacılığı yapılan 7 farklı işletmeden rasyonlar ve süt verim kayıtları toplanmıştır. İşletmelerin laktasyon dönemi süt verimi 700-1000 kg arasında olduğu ve işletmeler arasında farklılığın olmadığı belirlenmiştir (P>0.05). Toplanan TMR’ler öğütücü ile öğütülerek kimyasal analizler için hazır hale getirilmiştir. İşletmelerden toplanan TMR’lerin kimyasal analiz ve in vitro gaz üretim kapasiteleri arasında önemli farklılıklar tespit edilmiştir (P<0.05). Kimyasal analiz sonuçlarına göre havada kuru madde %94.66-96.30, ham kül %6.45-14.29, ham protein %6.78-14.01, NDF içeriklerinin ise %48.78-63.61 arasında olduğu saptanmıştır. TMR’lerin net gaz içerikleri 28.28-37.67 ml, metan 4.75-7.12 ml, yüzde metan %14.29-20.78, organik madde sindirim derecesi %47.53-61.45, metabolik enerji içeriğinin ise 6.43-8.12 MJ arasında olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak işletmedeki süt verimleri göz önüne alındığında süt verim kayıtlarının düzenli tutulmadığı veya rasyon hazırlamada dikkatli olmadığı söylenebilir.

Supporting Institution

Iğdır Üniversitesi BAP

Project Number

ZİF0422Y08

Thanks

Bu proje Iğdır Üniversitesi BAP tarafından desteklenmiştir (Proje No: ZİF0422Y08).

References

  • AOAC, 1990. Official method of analysis. 15th ed., pp.66-88. Association of Official Analytical Chemists, Washington, DC, USA.
  • Atasever, S., Erdem, H., 2008. Manda yetiştiriciliği ve Türkiye’deki geleceği. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 23(1): 59-64.
  • Aydın B., Güneşer O., 2021. Manda sütünden üretilen bazi ürünlerin duyusal özellikleri. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi 110-123 2021 (1)
  • Bartocci, S., Terramoccia, S., Puppo, S., 2005. New acquisitions on the digestive physiology of the Mediterranean Buffalo. Buffalo Production and Research, FAO Inter-Regional Cooperative Research Network on Buffalo, REU Technical Series, 67, 161-172.
  • Boğa, M., Avcı, B. C., Kılıç, H. N,. 2022. Evaluation of some commercial food rations in terms of chemical composition, methane production, net energy and organic substance digestibility. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology 10(6): 1095-1101.
  • Boga, M., Kurt, O., Ozkan, C. O., Atalay, A. İ., Kamalak, A. 2020. Evaluation of some commercial dairy rations in terms of chemical composition, methane production, net energy and organic matter digestibility. Progress In Nutrıtıon 22(1): 199-203.
  • Deniz, A., 2021. Bursa bölgesindeki süt sığırcılığı işletmelerinde yem ve süt kalite özelliklerinin belirlenmesi. Yüksek lisans tezi, Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmış), Bursa.
  • Ergül, Ş., Ergül, A., Göncü, S., 2019. Süt siğirlarinda besleme stratejilerinin süt verimi ve süt kompozisyonu üzerine etkileri. Uluslararası Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 2(2): 145-165.
  • Goel, G., Makkar, H. P. S., Becker, K., 2008. Effect of sesbania sesban and carduus pycnocephalus leaves and fenugreek (Trigonella foenum-graecum L) seeds and their extract on partitioning of nutrients from roughage-and concentrate-based feeds to methane. Animal Feed Science and Technology 147(1-3): 72-89.
  • Lopez, S., Makkar, H. P. S., Soliva, C. R., 2010. Screening plants and plant products for methane inhibitors. (Ed: Vercoe PE, Makkar HPS, Schlink A), In vitro screening of plant resources forextranutritional attributes in ruminants: Nuclear and related methodologies, London, New York, USA.
  • Menke, K. H., Raab, L., Salewski, A., Steingass, H., Fritz, D., Schneider, W., 1979. The estimation of the digestibility and metabolizable energy content of ruminant feedingstuffs from the gas production when they are incubated with rumen liquor in vitro. The Journal of Agricultural Science 93: 217–222.
  • Menke, K. H., Steingass, H., 1988. Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Animal Research and Development 28: 7-55.
  • Nasehi, M., Torbatinejad, N. M., Zerehdaran, S., Safaie, A. R., 2017. Effect of solid-state fermentation by oyster mushroom (Pleurotus florida) on nutritive value of some agro by-products. Journal of Applied Animal Research 45(1): 221-226.
  • Özek, K., 2015. Süt sığırlarında süt kompozisyonunu etkileyen faktörler ve besleme- süt kompozisyonu ilişkisi, Bahri Dağdaş Hayvancılık Araştırma Dergisi 4 (2): 37-45
  • Şanlı, Y., Coşkun, H., 2023. Düzce’de yetiştirilen anadolu ırkı manda sütlerinde laktasyon boyunca meydana gelen değişmeler. Gıda 48(3): 641-652.
  • Sova, A. D., Le Blanc, S. J., McBride, B.W., De Vries, T.J., 2014. Accuracy and precision of total mixed rations fed on commercial dairy farms. Journal of Dairy Science 97: 562–571.
  • Soysal, M. İ., 2006. Manda ve Ürünleri Üretimi. Ders Notları, Tekirdağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Tekirdağ.
  • Sun, Q., Lv, J. P., Liu, L., Zhang, S. W., Liang, X., Lu, J., 2014. Comparison of milk samples collected from

Charecterization of Different Pepper Genotypes and Inbred Lines regarding Plant Growth and Leaf Physiological Parameters

Year 2024, Volume: 7 Issue: 2, 115 - 119
https://doi.org/10.55257/ethabd.1550311

Abstract

The aim of this study was to determine the chemical composition of total ration mixtures (TMR) from 7 different dairy farms in Muş province, methane and gas production under in vitro conditions, metabolic energy and digestibility of organic substances, and their relationship to milk yield. For this purpose, rations and milk yield records were collected from 7 different farms where dairy buffalos were raised in Muş province. The enterprises' milk yield during the lactation period ranged from 700 to 1000 kg, and there was no significant difference between them (P>0.05). The collected rations were ground with a grinder and made ready for chemical analysis. Significant differences were found between the chemical analysis and in vitro gas production capacities of TMRs collected from farms (P<0.05). The chemical analysis results showed that the air dry matter was 94.66-96.30%, its crude ash was 6.45-14.29%, its crude protein was 6.78-14.01%, and its NDF contents were 48.78-63.61%. It was determined that the net gas contents of TMRs were 28.28-37.67 ml, methane was 4.75-7.12 ml, methane percentage was 14.29-20.78%, organic matter digestion degree was 47.53-61.45%, and metabolic energy content was 6.43-8.12 MJ. Consequently, the farm's milk yields indicate a lack of regular record-keeping or attention to ration preparation.

Project Number

ZİF0422Y08

References

  • AOAC, 1990. Official method of analysis. 15th ed., pp.66-88. Association of Official Analytical Chemists, Washington, DC, USA.
  • Atasever, S., Erdem, H., 2008. Manda yetiştiriciliği ve Türkiye’deki geleceği. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 23(1): 59-64.
  • Aydın B., Güneşer O., 2021. Manda sütünden üretilen bazi ürünlerin duyusal özellikleri. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi 110-123 2021 (1)
  • Bartocci, S., Terramoccia, S., Puppo, S., 2005. New acquisitions on the digestive physiology of the Mediterranean Buffalo. Buffalo Production and Research, FAO Inter-Regional Cooperative Research Network on Buffalo, REU Technical Series, 67, 161-172.
  • Boğa, M., Avcı, B. C., Kılıç, H. N,. 2022. Evaluation of some commercial food rations in terms of chemical composition, methane production, net energy and organic substance digestibility. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology 10(6): 1095-1101.
  • Boga, M., Kurt, O., Ozkan, C. O., Atalay, A. İ., Kamalak, A. 2020. Evaluation of some commercial dairy rations in terms of chemical composition, methane production, net energy and organic matter digestibility. Progress In Nutrıtıon 22(1): 199-203.
  • Deniz, A., 2021. Bursa bölgesindeki süt sığırcılığı işletmelerinde yem ve süt kalite özelliklerinin belirlenmesi. Yüksek lisans tezi, Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmış), Bursa.
  • Ergül, Ş., Ergül, A., Göncü, S., 2019. Süt siğirlarinda besleme stratejilerinin süt verimi ve süt kompozisyonu üzerine etkileri. Uluslararası Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 2(2): 145-165.
  • Goel, G., Makkar, H. P. S., Becker, K., 2008. Effect of sesbania sesban and carduus pycnocephalus leaves and fenugreek (Trigonella foenum-graecum L) seeds and their extract on partitioning of nutrients from roughage-and concentrate-based feeds to methane. Animal Feed Science and Technology 147(1-3): 72-89.
  • Lopez, S., Makkar, H. P. S., Soliva, C. R., 2010. Screening plants and plant products for methane inhibitors. (Ed: Vercoe PE, Makkar HPS, Schlink A), In vitro screening of plant resources forextranutritional attributes in ruminants: Nuclear and related methodologies, London, New York, USA.
  • Menke, K. H., Raab, L., Salewski, A., Steingass, H., Fritz, D., Schneider, W., 1979. The estimation of the digestibility and metabolizable energy content of ruminant feedingstuffs from the gas production when they are incubated with rumen liquor in vitro. The Journal of Agricultural Science 93: 217–222.
  • Menke, K. H., Steingass, H., 1988. Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Animal Research and Development 28: 7-55.
  • Nasehi, M., Torbatinejad, N. M., Zerehdaran, S., Safaie, A. R., 2017. Effect of solid-state fermentation by oyster mushroom (Pleurotus florida) on nutritive value of some agro by-products. Journal of Applied Animal Research 45(1): 221-226.
  • Özek, K., 2015. Süt sığırlarında süt kompozisyonunu etkileyen faktörler ve besleme- süt kompozisyonu ilişkisi, Bahri Dağdaş Hayvancılık Araştırma Dergisi 4 (2): 37-45
  • Şanlı, Y., Coşkun, H., 2023. Düzce’de yetiştirilen anadolu ırkı manda sütlerinde laktasyon boyunca meydana gelen değişmeler. Gıda 48(3): 641-652.
  • Sova, A. D., Le Blanc, S. J., McBride, B.W., De Vries, T.J., 2014. Accuracy and precision of total mixed rations fed on commercial dairy farms. Journal of Dairy Science 97: 562–571.
  • Soysal, M. İ., 2006. Manda ve Ürünleri Üretimi. Ders Notları, Tekirdağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Tekirdağ.
  • Sun, Q., Lv, J. P., Liu, L., Zhang, S. W., Liang, X., Lu, J., 2014. Comparison of milk samples collected from
There are 18 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Zootechny (Other)
Journal Section Articles
Authors

Ali İhsan Atalay 0000-0002-7379-9082

Ramazan Tosun 0000-0002-8209-6362

Oğuz Ağyar 0000-0002-6107-894X

Project Number ZİF0422Y08
Early Pub Date November 1, 2024
Publication Date
Submission Date September 15, 2024
Acceptance Date October 2, 2024
Published in Issue Year 2024 Volume: 7 Issue: 2

Cite

APA Atalay, A. İ., Tosun, R., & Ağyar, O. (2024). Muş İlinde Farklı Manda Yetiştiriciliği İşletmelerinden Elde Edilen Total Rasyon Karışımlarının Kaliteleri ve Süt Verimleri Üzerine Etkisi. Erciyes Tarım Ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 7(2), 115-119. https://doi.org/10.55257/ethabd.1550311