Amaç:
Bu çalışma Tip 1
diyabetli adölesanlarda uyku kalitesi ve beslenme durumu arasındaki ilişkinin
değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır.
Gereç
ve Yöntem: Çalışmaya,
Kasım 2018-Şubat 2019 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi pediatri endokrin
bölümüne başvuran 76 Tip 1 diyabetli adölesan dahil edilmiştir. Araştırmanın
verileri; anket formu, 3 günlük besin tüketim kaydı, Pittsburgh Uyku Kalitesi
İndeksi (PUKİ) ve Epworth Uykululuk Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Katılımcıların
beden kütle indeksi (BKİ), boy ve ağırlık ölçümü kullanılarak hesaplanmıştır. Hemoglobin
A1c (HbA1c), total kolesterol, yüksek dansiteli lipoprotein (HDL), düşük
dansiteli lipoprotein (LDL), trigliserid (TG) ve kan glukoz düzeyleri değerlendirilmiştir.
Bulgular: Çalışmaya katılan Tip 1 diyabetli adölesanların
%43,4’ü kız ve % 56,6’sı erkektir. Katılımcıların yaş ortalaması 14,88±2,16 yıldır. Adölesanların
%67,1’i normal BKİ’ye sahiptir. Pittsburgh uyku kalitesi indeksine göre Tip
1 diyabetli adölesanların %40,8’i kötü ve %59,2’si iyi uyku kalitesine sahiptir.
Kötü uyku kalitesine sahip
adölesanların iyi uyku kalitesine sahip olanlara göre yağ tüketimlerinin daha
yüksek olduğu belirlenmiştir (p=0.117). İyi uyku kalitesine sahip olan Tip 1
diyabetli adölesanların kötü uyku kalitesine sahip olanlara göre, daha uzun
süre uyuduğu (p=0.001) ve daha kısa sürede uykuya daldığı (p=0.000)
belirlenmiştir. İyi uyku
kalitesine sahip adölesanların HbA1c (p=0.238), total kolesterol (p=0.620), LDL
kolesterol (p=0.565), trigliserid (p=0.230) ve kan glukoz düzeyleri (p=0.238) kötü
uyku kalitesine sahip adölesanlardan daha düşüktür. Uyku süresi ile HbA1c
düzeyi (r=-0.254,
p=0.027), bazal metabolizma hızı (r=-0.234, p=0.042), fiziksel
aktivite faktörü (r=-0.241, p=0.036) ve günlük enerji harcaması (r=-0.261,
p=0.023) arasında negatif yönlü anlamlı zayıf
bir korelasyon saptanmıştır.
Sonuç: Tip 1 diyabetli
adölesanlarda uyku süresinin kısalması HbA1c’yi etkileyerek glisemik kontrolün
bozulmasına yol açabilir. Tip 1 diyabetli adölesanlarda beslenme ve insülin tedavisinin
yanı sıra uyku süresi ve kalitesi de metabolik kontrol üzerine olumlu etkiler
yapabilir.
BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ
KA18/327
Verilerin toplanmasında destek olan başta Prof. Dr. Mustafa KENDİRCİ olmak üzere tüm Erciyes Üniversitesi Mustafa Eraslan ve Fevzi Mercan Çocuk Hastanesi Endokrinoloji Bilim Dalı ekibine teşekkürlerimizi sunarız.
Aim: This study was carried out to
investigate the relationship between sleep quality and nutritional status in
adolescents with Type 1 diabetes.
Subjects
and Methods: 76 adolescent
with type 1 diabetes who consulted Erciyes University department of pediatric
endocrine between November 2018 and February in 2019 were included in the
study. The data were collected by using questionnaire, three-day nutrient
consumption record, Pittsburgh Sleep Quality Scale (PSQI) and Epworth
Sleepiness Scale.
Results:
40.8% of
adolescents with type 1 diabetes have poor sleep quality. It was determined
that adolescents with poor sleep quality consumed higher amounts of fat than
those with good sleep quality (p>0.05). It was found that adolescents with
Type 1 diabetes who had good sleep quality were sleeping longer and fell asleep
in less time than those with poor sleep quality (p<0.05). HbA1C, total
cholesterol, LDL cholesterol, triglycerides and blood glucose levels of
adolescents with good sleep quality were lower than adolescents with poor sleep
quality (p>005). A significant negative correlation was found between sleep
duration and HbA1c level, basal metabolic rate, physical activity factor and
daily energy expenditure (p<0.05).
Conclusions:
Sleep duration in
adolescents with type 1 diabetes may affect HbA1c and lead to impaired glycemic
control. In adolescents with type 1 diabetes, sleep time and sleep quality
should also be considered, as well as nutrition and insulin therapy.
KA18/327
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Nutrition and Dietetics |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Project Number | KA18/327 |
Publication Date | May 4, 2020 |
Submission Date | May 31, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 29 Issue: 1 |