Several healthy eating index have been developed to reveal the relationship between diet quality and health. Healthy eating index is one of the indexes evaluating the relationship between diet quality and health. In this cross-sectional study; determination of diet quality and physical activity level of the overweight and obese was aimed. The research conducted with 113 volunteers aged between the 18 and 65, and overweight or obese who applied to lose weight to the Healthy Life Center. The questionnaire in which demographic characteristics and frequency of food consumption investigated was applied. Body composition was determined by anthropometric measurements and some biochemical parameters was evaluated. For physical activity levels International Physical Activity Questionnaire , for dietary quality HEI-2005 scale were used. Of the participants, 30.01 were overweight, 69.9% were obese. 43.3% were male and 67.5% were female with one or more diseases (p˂0.05). While 70.6% of overweight participants were inactive and 29.4% had low activity levels; obese were %69.6 and %29.1, respectively. Mean score of HEI-2005 was 57.3±7.0 in males and 62.3±7.4 in females (p<0.05). In addition, the average waist circumference of individuals categorized as having poordiet quality and needing improvement was 106.6 cm and 97.7 cm, in males and females, respectively (p<0.05). Diet quality and physical activity levels of the overweight and obese participants were low. Supportive health policies should be developed to improve the healthy nutrition and physical activity levels of these individuals.
Diyet kalitesi ve sağlık arasındaki ilişkiyi ortaya koymak için çeşitli sağlıklı yeme indeksleri (SYİ) geliştirilmiştir. SYİ diyet kalitesini ve sağlık arasındaki ilişkiyi değerlendiren indekslerden biridir. Bu kesitsel çalışmada hafif şişman ve şişman bireylerin diyet kalitesi ve fiziksel aktivite seviyelerinin saptanması amaçlanmıştır.Sağlıklı Hayat Merkezi’ne zayıflama amacıyla başvuran 18-65 yaş arasındaki hafif şişman veya şişman toplamda 113 gönüllüyle yürütülmüştür. Bireylere; demografik özellikler, besin tüketim kaydı ve fiziksel aktivite düzeylerini sorgulayan bir anket formu uygulanmış, antropometrik ölçümleri ve bazı biyokimyasal parametreleri alınmıştır. Fiziksel aktivite seviyeleriUluslararası Fiziksel Aktivite Anketi ile diyet kaliteleri ise SYİ-2005 ile değerlendirilmiştir. Çalışmaya katılanların %30.1 hafif şişman, %69.9’u şişmandır. Erkek bireylerin %43.3’ü, kadınların %67.5’i bir veya daha fazla hastalığa sahiptir (p˂0.05). Hafif şişman olan bireylerin %70.6’sı inaktif, %29.4’ü düşük aktivite düzeyine sahipken; şişman bireylerin ise sırasıyla %69.6 ve %29.1 olarak belirlenmiştir. SYİ-2005 toplam puan ortalaması erkeklerde 57.3±7, kadınlarda 62.3±7.4 olarak belirlenmiştir (p<0.05).Ayrıca, bel çevresi ortalaması diyet kalitesi yetersiz ve diyet kalitesi geliştirilmeli olarak sınıflandırılan bireylerde sırasıyla 106.6 cm ve 97.7 cm olarak ölçülmüştür (p<0.05).Hafif şişman ve şişmanların diyet kalitesi ve fiziksel aktivite düzeylerinin düşük olduğu belirlenmiştir.Bu bireylerin sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite düzeylerini arttırmaları yönünde destekleyici sağlık politikalarının geliştirilmesi gerekir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Nutrition and Dietetics |
Journal Section | Research Reports |
Authors | |
Publication Date | August 11, 2022 |
Submission Date | July 1, 2021 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 31 Issue: 2 |