Yaprakları ipek böceğinin yegâne besin kaynağı olan
dut ağacının yetiştirilmesinden ham ipek elde edilmesine ve hatta çeşitli
ürünlere dönüştürülmesine kadar geçen bütün aşamaları kapsayan ipekböcekçiliği yardımcı bir tarım
kolu olarak değerlendirilmekle birlikte aslında son derece kadim bir meslek ve
sanattır. Kökleri binlerce yıl öncesine ve Asya kıtasının derinliklerine uzanan
bu sanatın günümüz Türkiye topraklarında yaşatıldığı belli başlı merkezlerinden
birisi de Antalya iline bağlı olan Alanya’dır.
İpekböcekçiliği
ve ipek dokumacılığı Alanya geleneksel kültürü, sosyal yaşamı ve yöre
ekonomisinde geçmişte oldukça mühim bir yer işgal etmiş olup, ipek ve
ipekböcekçiliğinin önemi günümüzde de kısmen devam etmektedir.
Makale çalışması Alanya’da çeşitli
tarihlerde gerçekleştirilen alan araştırması ve inceleme gezilerinde elde
edilen bilgilerin literatür kaynakları ile desteklenmesi yolu ile hazırlanmış
olup yörede mevcut ipek ve ipekböceği kültürünün halkbilimsel açıdan tasviri ve
analizini içermektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 28, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 1 Issue: 3 |