Bu çalışma, Kilis ilinde organik üretim yapan çiftçilerin organik tarımın faydalarına ilişkin algılarını etkileyen faktörleri analiz etmektedir. Kilis’te bulunan ve organik zeytinyağı üretimi yapan 445 çiftçinin 279’una yüz yüze anket yapılarak veriler toplanmıştır. Verilerin analizi için çok değişkenli PROBIT regresyon yöntemi kullanılmıştır. Regresyon sonuçlarına göre, çiftçinin yaş ve tecrübesindeki artış, organik tarımın faydası olarak topraktaki organik bileşenleri koruma fikrini düşünme olasılığını arttırmaktadır. Diğer taraftan, kadın olmak topraktaki organik bileşeni koruma fikrini organik tarımın faydası olarak görme olasılığını yükseltmektedir. Gelir seviyesindeki artış ve erkek olmak, organik tarımın faydası olarak maliyeti ön plana çıkarmaktadır. Çalışmada kullanılan bağımsız değişkenlerin rekabet gücü yüksek ürün üretmek değişkenini üzerinde etkisi bulunmamaktadır. Sadece zeytincilikle geçimini sağlayan çiftçiler, organik tarımın faydası olarak doğa çevre dostu olması fikrini daha yüksek olasılıkla benimsemektedir. Zeytinyağı birliğine üye olanlar çiftçilerde ise durum tam tersidir. 10 yıl ve altında çiftçilik tecrübesine sahip bireylere göre, daha fazla çiftçilik tecrübesine sahip olmak organik tarımın faydası olarak sağlığı görme olasılığını olumlu yönde etkilemektedir.
This study analyzes the factors affecting the perceptions of organic farmers in Kilis regarding the benefits of organic agriculture. For this reason, data was collected by conducting a face-to-face survey of 279 of 445 farmers in Kilis who produce organic olive oil. The multivariate PROBIT regression method was used for data analysis. According to the regression results, the increase in the age or experience of the farmer increases the probability of seeing the benefit of organic farming as preserving the organic components in the soil. On the other hand, women are more likely to see the conservation of organic components in the soil as a benefit of organic farming than men. As the income level increases, the cost emerges as a benefit of organic agriculture. Compared to women, men see the benefit of organic farming as reducing the cost of production. The effect of the independent variables used in the study on the dependent variable of producing highly competitive products is statistically insignificant. Farmers who make a living only from olive agriculture are more likely to see the environmentally friendly option as the benefit of organic agriculture, while the situation is the opposite for those who are members of the olive oil union. Compared to farmers with 10 years or less of experience, those with 21-25 and 26 or more years of experience are more likely to see health as the benefit of organic farming.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 25, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 7 Issue: 1 |