Bu çalışmada, bütün olarak verilen arpa ve soya fasulyesinin toklu
ve oğlaklarda performans ve ham besin maddelerinin sindirilme derecesi üzerine
etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, çalışmada, 7–8 aylık yaşta 8 adet erkek
toklu (ortalama 37 kg
canlı ağırlıkta) ve 8 adet erkek oğlak (ortalama 30 kg canlı ağırlıkta)
kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan hayvan türleri araştırma gruplarını
oluşturmuştur. Buna göre, tokluların bulunduğu grup Toklu grubunu, oğlakların bulunduğu grup ise Oğlak grubunu oluşturmuştur.
Yem tüketimi, günlük canlı ağırlık artışı ve yemden yararlanma
bakımından gruplar arasında istatistiksel olarak bir fark tespit edilmemiştir
(P>0.05). Aynı şekilde kuru madde, ham kül, organik madde, ham protein, ham
yağ, ham selüloz ve azotsuz öz maddenin sindirilme derecesi bakımından gruplar
arasında istatistikî olarak bir fark bulunmamıştır (P>0.05).
Sonuç
olarak, bu çalışmada bütün olarak verilen arpa ve soya fasülyesinin
değerlendirmesinde toklular ile oğlaklar arasında bir farklılık olmadığı tespit
edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | November 28, 2004 |
Published in Issue | Year 2004 Volume: 3 Issue: 1 |