Bu çalışmada, rasyona ilave
edilen kekik ve anason yağları ile antibiyotiğin, broylerlerde toplam sekal
koliform bakteri sayısı üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Araştırmada hayvan
materyali olarak günlük yaşta toplam 110 adet Ross–308 etlik civciv
kullanılmıştır. Rasyonlara ilave edilen esans yağlar ve antibiyotik araştırma
gruplarını oluşturmuştur. Buna göre, hiçbir katkı maddesi katılmayan grup Kontrol grubunu, 10 mg/kg avilamisin
katılan grup Antibiyotik, 100 mg/kg
kekik yağı katılan grup Kekik 100,
200 mg/kg kekik yağı katılan grup Kekik
200, 400 mg/kg kekik yağı katılan grup Kekik
400, 100 mg/kg anason yağı katılan grup Anason 100, 200 mg/kg anason yağı katılan grup Anason 200, 400 mg/kg anason yağı katılan grup Anason 400, 100 mg/kg kekik+anason yağı katılan grup Kekik+Anason 100, 200 mg/kg
kekik+anason yağı katılan grup Kekik+Anason
200 ve 400 mg/kg kekik+anason yağı katılan grup Kekik+Anason 400 grubunu oluşturmuştur. Deneme 35 gün sürmüştür. En
yüksek koliform bakteri sayısı kontrol grubunda (8.57 kob/g) tespit edilirken,
bunu Kekik 100 (8.51 kob/g), Kekik 200 (7.78 kob/g), Anason 100 (7.17 kob/g),
Kekik + Anason 100 (7.07 kob/g), Kekik 400 (6.95 kob/g) ve Anason 200 (6.95
kob/g), Kekik+Anason 200 (6.94 kob/g), Anason 400 (6.90 kob/g) ve Antibiyotik
grubu (6.90 kob/g) ile Kekik+Anason 400 (6.69 kob/g) grupları izlemiştir
(p<0.01). Sonuç olarak, broylerlerde antibiyotiklerin yerine doğal ve
güvenli antimikrobi-yel etkili katkı maddeleri olarak kekik ve anason
yağlarının kullanılabilecekleri kanaatine varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | July 17, 2005 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 3 Issue: 3 |