Bu
çalışmada, Elazığ’da bir lokantada tüketime sunulan karides ve kalamar
örneklerinin mikrobiyolojik ve kimyasal kalitesi incelendi. Araştırmada, farklı
zamanlarda alınan 20 adet karides 23 adet kalamar örneği kul-lanıldı.
Örneklerde toplam mezofilik aerob mikroorganizma, psychrophile mikroorganizma, koliform bakteri, Staphylococcus-Micrococcus mikroorgazimaları ile maya-küflerin
varlığı saptandı. Ortalama olarak toplam aerob mikroorganizma sayıları karideslerde 7,07±0,96 log10
kob/g, kalamarlarda, 6,65±0,25 log10 kob/g olarak bulundu. Psychrophile mikroorganizma sayısı
karideslerde 4,96±0,57log10 kob/g, kalamarlarda ise 5,13±0,88 log10
kob/g seviyesinde bulundu. Koliform grubu bakteri sayısı ortalama karideslerde
2,53±0,79 log10kob/g,
ka-lamarlarda 3,70±0,37 log10 kob/g iken Staphylococcus-Micrococcus sayısı da karideslerde 4,53±0,43 log10
kob/g, kalamarlarda 3,53±0,67 log10 kob/g olarak tespit edildi.
Maya ve küf sayıları ise karideslerde 2,02±0,56 log10 kob/g, kalamar
örneklerinde ise 2,29±0,68 log10 kob/g olarak bulundu. Yapılan
kimyasal analizlerin sonucunda; karides örneklerinde ortalama olarak %77,16±0,25
rutubet, 19,57±0,32 protein, %1,04±0,18 yağ
ve %1,59±0,15 miktarlarında kül tespit edildi. Kalamarlarda örneklerinde ise ortalama
olarak % 81,31±0,21 rutubet, % 13,23±0,51 protein, %2,9±0,25 yağ ve %1,45±0,19 değerlerinde
kül belirlendi. Çalışmada ortala-ma olarak pH değeri, karideslerde 8,14,
kalamarlarda ise 6,77 olarak belirlenirken, aw değerleri;
karideslerde 0,91, kalamarlarda ise 0,95 olarak tespit edildi.
Sonuç
olarak karides ve kalamar örneklerinin mikrobiyolojik analiz neticesine göre
halk sağlığı açısından potansiyel bir risk taşıyabileceği kanaatine varıldı.
Buna karşılık örneklerin kimyasal analizleri sonucunda yağ oranlarının düşük
miktarlarda tespit edilmesi, diyetetik özelliğe sahip olabileceğini akla
getirmektedir. Ayrıca, özellikle karides örneklerinin yüksek oranlarda protein
içermesi de bu ürünlerin beslenme açısından önem arz ettiğini göstermektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 30, 2007 |
Published in Issue | Year 2007 Volume: 5 Issue: 2 |