Bu
çalışmada; eugenolün balık filetoları üzerindeki antimikrobiyel etkisi
incelenmiştir. Bu amaçla hazırlanan aynalı sazan filetoları, %0.5, %1 ve %1.5 eugenol
solüsyonları içerisinde 1 dakika bekletildikten sonra va-kumla ambalajlanarak
+4 °C’de muhafaza edilmiştir. Muhafazanın 0, 7, 14, 28 ve 42. günlerinde
mikrobiyo-lojik (mezofilik aerob bakteri, mezofilik anaerob bakteri, toplam
koliform, maya ve küf sayısı) analizleri yapılmıştır. Yapılan istatistiksel
analizlerde, mezofilik aerob genel canlı sayısı bakımından 14. günde, maya ve
küf sayısı bakımından 42. günde gruplar
arasındaki farkın önemli olduğu saptanmıştır (p< 0.05). Kontrol grubu 14.
günde, eugenollü gruplar ise 42. günde bozulmuştur. Eugenol
konsantrasyonlarının muhafaza süresi üzerine önemli bir etkisinin olmadığı
saptanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 30, 2007 |
Published in Issue | Year 2007 Volume: 5 Issue: 2 |