Research Article
BibTex RIS Cite

EUGENOLÜN ÇİĞ BALIK FİLETOLARININ MUHAFAZA SÜRESİ ÜZERİNE ETKİSİ

Year 2007, Volume: 5 Issue: 2, 125 - 128, 30.03.2007

Abstract




Bu
çalışmada; eugenolün balık filetoları üzerindeki antimikrobiyel etkisi
incelenmiştir. Bu amaçla hazırlanan aynalı sazan filetoları, %0.5, %1 ve %1.5 eugenol
solüsyonları içerisinde 1 dakika bekletildikten sonra va-kumla ambalajlanarak
+4 °C’de muhafaza edilmiştir. Muhafazanın 0, 7, 14, 28 ve 42. günlerinde
mikrobiyo-lojik (mezofilik aerob bakteri, mezofilik anaerob bakteri, toplam
koliform, maya ve küf sayısı) analizleri yapılmıştır. Yapılan istatistiksel
analizlerde, mezofilik aerob genel canlı sayısı bakımından 14. günde, maya ve
küf sayısı bakımından 42. günde  gruplar
arasındaki farkın önemli olduğu saptanmıştır (p< 0.05). Kontrol grubu 14.
günde, eugenollü gruplar ise 42. günde bozulmuştur. Eugenol
konsantrasyonlarının muhafaza süresi üzerine önemli bir etkisinin olmadığı
saptanmıştır.




References

  • 1. Arslan A. (2002). Et muayenesi ve et ürünleri teknolojisi. Medipres Yayıncılık.
  • 2. Blaszyk M, Holley RA. (1998) Interactıon of monolourin, eugenol and sodium citrate on growth of common meat spoilage and pathogenic organisms. Int. J. Food. Microbiol. 39: 175-183
  • 3. Garcia- Linares M.C, Gonzales-Fandos E, Garcia- Fernandez M.C.(2004). Microbiological and Nutritional Quality of Sous Vide or Traditionally Processed Fish: Influence of Fat Content. Journal of Food Quality. 371-387.
  • 4. Gürel İnanlı A. (2003). Tuzlanmış ve potasyum Sorbat Uygulanmış Alabalık Filetolarının Raf Ömrü ile Sorbat kalıntılarının İncelenmesi. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Doktora Tezi
  • 5. Farag R.S, Daw Z, Hewedi F.M, El-Baroty G.S.A.(1989). Antimicrobial activity of some Egyptian spice essential oils. Journal of Food Protection 52 (9): 665– 667.
  • 6. Harrigan W, McCance M. (1976). Laboratory methods in food and dairy microbiolgy. Academic Press
  • 7. Kalemba D, Kunicka A. (2003). Antibacterial and antifungal properties of essential oils. Current Medicinal Chemistry 10: 813-829.
  • 8. Korkmaz Ş, Sazan Yetiştiriciliği. Ankara Üniv. , Ziraat Fakültesi, Su Ürünleri Bölümü
  • 9. Mejlholm O, Dalgaard P. (2002). Antimicrobial effect of essential oils on the seafood spoilage micro-organism Photobacterium phosphoreum in liquid media and fish products. Letters in Applied Microbiology 34, 27– 31
  • 10. Özkan G, Sağdıç O, Özcan M. (2003). Inhibition of Pathogenic Bacteria by Essential Oils at Different Concentrations. Food Science and Technology International. 9, 85-88
  • 11. Patır B, Duman M.(2006). Tütsülenmiş Aynalı Sazan (Cyprinus carpio L.) Filetolarının Muhafazası Sırasında Oluşan Fiziko-Kimyasal ve Mikrobiyolojik Degişimlerin Belirlenmesi. Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. 18, 189-195
  • 12. Varlık C, Uğur M, Gökoğlu N ve Gün H. (1993). Su Ürünlerinde Kalite Kontrol İlke ve Yöntemleri. Gıda Teknolojisi Dergisi (17)
  • 13. Regenstein J.M., Regenstein C.E. Assessing Fish Quality. Introduction to Fish Technology. An Osprey Book, 1991: 90-103.
Year 2007, Volume: 5 Issue: 2, 125 - 128, 30.03.2007

Abstract

References

  • 1. Arslan A. (2002). Et muayenesi ve et ürünleri teknolojisi. Medipres Yayıncılık.
  • 2. Blaszyk M, Holley RA. (1998) Interactıon of monolourin, eugenol and sodium citrate on growth of common meat spoilage and pathogenic organisms. Int. J. Food. Microbiol. 39: 175-183
  • 3. Garcia- Linares M.C, Gonzales-Fandos E, Garcia- Fernandez M.C.(2004). Microbiological and Nutritional Quality of Sous Vide or Traditionally Processed Fish: Influence of Fat Content. Journal of Food Quality. 371-387.
  • 4. Gürel İnanlı A. (2003). Tuzlanmış ve potasyum Sorbat Uygulanmış Alabalık Filetolarının Raf Ömrü ile Sorbat kalıntılarının İncelenmesi. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Doktora Tezi
  • 5. Farag R.S, Daw Z, Hewedi F.M, El-Baroty G.S.A.(1989). Antimicrobial activity of some Egyptian spice essential oils. Journal of Food Protection 52 (9): 665– 667.
  • 6. Harrigan W, McCance M. (1976). Laboratory methods in food and dairy microbiolgy. Academic Press
  • 7. Kalemba D, Kunicka A. (2003). Antibacterial and antifungal properties of essential oils. Current Medicinal Chemistry 10: 813-829.
  • 8. Korkmaz Ş, Sazan Yetiştiriciliği. Ankara Üniv. , Ziraat Fakültesi, Su Ürünleri Bölümü
  • 9. Mejlholm O, Dalgaard P. (2002). Antimicrobial effect of essential oils on the seafood spoilage micro-organism Photobacterium phosphoreum in liquid media and fish products. Letters in Applied Microbiology 34, 27– 31
  • 10. Özkan G, Sağdıç O, Özcan M. (2003). Inhibition of Pathogenic Bacteria by Essential Oils at Different Concentrations. Food Science and Technology International. 9, 85-88
  • 11. Patır B, Duman M.(2006). Tütsülenmiş Aynalı Sazan (Cyprinus carpio L.) Filetolarının Muhafazası Sırasında Oluşan Fiziko-Kimyasal ve Mikrobiyolojik Degişimlerin Belirlenmesi. Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. 18, 189-195
  • 12. Varlık C, Uğur M, Gökoğlu N ve Gün H. (1993). Su Ürünlerinde Kalite Kontrol İlke ve Yöntemleri. Gıda Teknolojisi Dergisi (17)
  • 13. Regenstein J.M., Regenstein C.E. Assessing Fish Quality. Introduction to Fish Technology. An Osprey Book, 1991: 90-103.
There are 13 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Özlem Pelin Can

Ali Arslan This is me

Pinar Özdemir This is me

Publication Date March 30, 2007
Published in Issue Year 2007 Volume: 5 Issue: 2

Cite

APA Can, Ö. P., Arslan, A., & Özdemir, P. (2007). EUGENOLÜN ÇİĞ BALIK FİLETOLARININ MUHAFAZA SÜRESİ ÜZERİNE ETKİSİ. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi, 5(2), 125-128.
AMA Can ÖP, Arslan A, Özdemir P. EUGENOLÜN ÇİĞ BALIK FİLETOLARININ MUHAFAZA SÜRESİ ÜZERİNE ETKİSİ. (DAD). March 2007;5(2):125-128.
Chicago Can, Özlem Pelin, Ali Arslan, and Pinar Özdemir. “EUGENOLÜN ÇİĞ BALIK FİLETOLARININ MUHAFAZA SÜRESİ ÜZERİNE ETKİSİ”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 5, no. 2 (March 2007): 125-28.
EndNote Can ÖP, Arslan A, Özdemir P (March 1, 2007) EUGENOLÜN ÇİĞ BALIK FİLETOLARININ MUHAFAZA SÜRESİ ÜZERİNE ETKİSİ. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 5 2 125–128.
IEEE Ö. P. Can, A. Arslan, and P. Özdemir, “EUGENOLÜN ÇİĞ BALIK FİLETOLARININ MUHAFAZA SÜRESİ ÜZERİNE ETKİSİ”, (DAD), vol. 5, no. 2, pp. 125–128, 2007.
ISNAD Can, Özlem Pelin et al. “EUGENOLÜN ÇİĞ BALIK FİLETOLARININ MUHAFAZA SÜRESİ ÜZERİNE ETKİSİ”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 5/2 (March 2007), 125-128.
JAMA Can ÖP, Arslan A, Özdemir P. EUGENOLÜN ÇİĞ BALIK FİLETOLARININ MUHAFAZA SÜRESİ ÜZERİNE ETKİSİ. (DAD). 2007;5:125–128.
MLA Can, Özlem Pelin et al. “EUGENOLÜN ÇİĞ BALIK FİLETOLARININ MUHAFAZA SÜRESİ ÜZERİNE ETKİSİ”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi, vol. 5, no. 2, 2007, pp. 125-8.
Vancouver Can ÖP, Arslan A, Özdemir P. EUGENOLÜN ÇİĞ BALIK FİLETOLARININ MUHAFAZA SÜRESİ ÜZERİNE ETKİSİ. (DAD). 2007;5(2):125-8.