Bu çalışmada, aynalı sazan (Cyprinus carpio) üzerinde ceviz meyve kabuğunun toksik etkisi araştırıldı. Balıklar
öldürücü doza gelinceye kadar 50, 100, 150, 200, 250, 300, 350, 400,450, 500,
550,600 ppm’lik ce-viz kabuğu konsantrasyonlarına bırakıldı. Bu sırada
akvaryumlardaki su sıcaklığı, pH, çözünmüş oksijen, ve elektrik iletkenliği ölçüldü. 50, 100, 150, 200, 250,
300, 350 ve 400 ppm’lik konsantrasyonlarda aynalı sa-zanların davranışlarında
herhangi bir değişim gözlenmedi. 450 ppm’den sonraki konsantrasyonlarda
ise Cyprinus
carpio‘da sersemleme ve
hareketsizlik tespit edildi.
In
this study, toxic effects of the walnut fruit hull on carp (Cyprinus carpio) was investigated. The fishes were let one by one
into the prepared walnut hull concentrations, which were 50, 100, 150, 200,
250, 300 350, 400, 450, 500, 550, 600 ppm ending at the lethal dosage.
Temperature, pH, dissolved oxygen and the
electric conductivity of water in aquariums used in the study were also
measured. Although, no any behaviorial changes were observed at the
concentration of 50, 100, 150, 200, 250, 300 350, 400. After 450 ppm
concentration Cyprinus carpio became
narcotized and inactive.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 15, 2007 |
Published in Issue | Year 2007 Volume: 5 Issue: 3 |