Bu araştırmada, potasyum sorbat uygulanmış,
fırınlanmış ve vakumla ambalajlanmış alabalık (Oncorhynchus mykiss W.) filetolarının muhafazası sırasında
meydana gelen mikrobiyolojik ve kimyasal de-ğişimler incelendi. Bu amaçla;
filetolar 3 gruba ayrıldı. 1. grup kontrol (A), 2. grup potasyum sorbatın %1’lik
(B), 3. grup ise % 5’lik (C) solüsyonuna 1 dk süreyle daldırıldı. Daha sonra
filetolar 150 ºC’de 45 dakika ısı işlemine tabi tutuldu ve aseptik şartlar
altında soğutularak, vakumla ambalajlanıp, +4 ºC’de muhafazaya alın-dı.
Örneklerin mikrobiyolojik (toplam mezofilik aerob, koliform, staphylococcus-micrococcus,
psikrofil, ma-ya ve küf sayımları) ve kimyasal (aw, pH, TBA ve TVB-N
miktarları) analizleri, muhafazanın 0, 7, 14, 28, 42, 56, 70 ve 84. günlerinde yapıldı.
Çalışma, mikrobiyolojik bulgular açısından değerlendirildiğinde tüm gruplarda
0. günden 84. güne kadar mikroorganizma sayıları <10 kob/g olarak
bulunmuştur. Kimyasal analiz bulguları istatistiki açıdan değerlendirildiğinde;
üç grup arasında istatistiki açıdan fark görülmemiştir (p>0,05).
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 15, 2007 |
Published in Issue | Year 2007 Volume: 5 Issue: 3 |