Research Article
BibTex RIS Cite

3 Boyutlu Yazıcı Kullanılarak Üretilen Bal Peteği Sandviç Kompozitlerin Basma Yükü Altındaki Performanslarının Araştırılması

Year 2018, Volume: 30 Issue: 1, 277 - 286, 01.03.2018

Abstract

Bu çalışmada altıgen petek (bal
peteği) yapılı sandviç kompozitlerin basma kuvveti etkisi altındaki
davranışları incelenmiştir.  Kompozit
numunelerin yüzey örtüsü tabakalı kompozitten (polyester/cam fiber) üretilmiş
olup petek hücrelerin üretiminde ABS ve PLA gibi 2 farklı özelliğe sahip
termoplastik malzeme kullanılmıştır. Sandviç yapıların çekirdek kısmının
üretimi üç boyutlu (3D) yazıcı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. 3 farklı
hücre boyutuna ve 3 faklı hücre yüksekliğine sahip petek yapılı sandviç
numuneler eksenel basma deneyine maruz bırakılmıştır. Elde edilen sonuçlar
numunenin ağırlığına oranlanarak her bir parametre için özgül kritik burkulma
yük değerleri belirlenmiş ve grafikler halinde sunulmuştur. Sonuç olarak
maksimum dayanım 7 mm hücre boyutu ve 25 mm hücre yüksekliğinde elde
edilmiştir. Yapılan deneyler sonucunda PLA malzemenin ABS malzemeye göre daha
üstün özelliklere sahip olduğu elde edilmiştir.

References

  • 1. Bek, H. Ercan, M. Doğuş ve A. Ünal. (2011). 6th International Advanced Technologies Symposium (IATS 11), 16-18 May 2011 Elazığ, Turkey. 2. N. Arslan, M. O. Kaman.(2002). Alüminyum, Kâğıt ve cam elyaf petek yapılı kompozitlerin üretim teknikleri ve mekanik özelliklerinin araştırılması, DEÜ Mühendislik Fakültesi, Fen ve Mühendislik Dergisi, Cilt:4, Sayı:3, Sh.113-123. 3. M. Y. Solmaz, M. O. Kaman, K. Turan, A. Turgut, (2010), Petek yapılı kompozit levhaların eğilme davranışlarının incelenmesi, Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 22(1), 1-11. 4. Asadi, M; Shirvani, H.; Sanaei, E.; Ashmead, M. A., (2006), Simplified model to simulate crash behavior of honeycomb, Procedings of The International Conference on Advanced Design and Manufacture, 8th-10th January Harbin, China, pp.119-123. 5. Galletti, G.G., Vinquist, C. And Es-Said, O.S., (2008), theoretical design and analysis of a honeycomb panel sandwich structure loaded in pure bending, Engineering Failure Analysis, 15(5), 555-562. 6. Fiedler, t. And Ochsner, A., (2008), Experimental analysis of the flexural properties of sandwich panels with cellular core material materialwissens chaft und Werksofftechnik, 39(2) ,121-124. 7. Pan, S. D., Wu, L.Z., Sun ,Y.G, Zhou, Z.G. and Qu ,J.L., (2005), Longitudinal Shear Strength And Failure Process of Honeycomb Cores Composit Structures, 72(1), 42-46. 8. Zhou, G., Hill, M.D., (2009), Impact Damage And Energy Absorbing Characteristics and Residual in-Plane Compressive Strength of Honeycomb Sandwich Panels, Journal of Sandwich Structures and Materials, VOI11, pp.329-356. 9. www.artiboyut.com/index.php/tr/bilgi-bankasi/39-3d- yazici-filament-ozellikleri.
Year 2018, Volume: 30 Issue: 1, 277 - 286, 01.03.2018

Abstract

References

  • 1. Bek, H. Ercan, M. Doğuş ve A. Ünal. (2011). 6th International Advanced Technologies Symposium (IATS 11), 16-18 May 2011 Elazığ, Turkey. 2. N. Arslan, M. O. Kaman.(2002). Alüminyum, Kâğıt ve cam elyaf petek yapılı kompozitlerin üretim teknikleri ve mekanik özelliklerinin araştırılması, DEÜ Mühendislik Fakültesi, Fen ve Mühendislik Dergisi, Cilt:4, Sayı:3, Sh.113-123. 3. M. Y. Solmaz, M. O. Kaman, K. Turan, A. Turgut, (2010), Petek yapılı kompozit levhaların eğilme davranışlarının incelenmesi, Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 22(1), 1-11. 4. Asadi, M; Shirvani, H.; Sanaei, E.; Ashmead, M. A., (2006), Simplified model to simulate crash behavior of honeycomb, Procedings of The International Conference on Advanced Design and Manufacture, 8th-10th January Harbin, China, pp.119-123. 5. Galletti, G.G., Vinquist, C. And Es-Said, O.S., (2008), theoretical design and analysis of a honeycomb panel sandwich structure loaded in pure bending, Engineering Failure Analysis, 15(5), 555-562. 6. Fiedler, t. And Ochsner, A., (2008), Experimental analysis of the flexural properties of sandwich panels with cellular core material materialwissens chaft und Werksofftechnik, 39(2) ,121-124. 7. Pan, S. D., Wu, L.Z., Sun ,Y.G, Zhou, Z.G. and Qu ,J.L., (2005), Longitudinal Shear Strength And Failure Process of Honeycomb Cores Composit Structures, 72(1), 42-46. 8. Zhou, G., Hill, M.D., (2009), Impact Damage And Energy Absorbing Characteristics and Residual in-Plane Compressive Strength of Honeycomb Sandwich Panels, Journal of Sandwich Structures and Materials, VOI11, pp.329-356. 9. www.artiboyut.com/index.php/tr/bilgi-bankasi/39-3d- yazici-filament-ozellikleri.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section MBD
Authors

Murat Yavuz Solmaz

Eyüp Çelik This is me

Publication Date March 1, 2018
Submission Date December 6, 2017
Published in Issue Year 2018 Volume: 30 Issue: 1

Cite

APA Solmaz, M. Y., & Çelik, E. (2018). 3 Boyutlu Yazıcı Kullanılarak Üretilen Bal Peteği Sandviç Kompozitlerin Basma Yükü Altındaki Performanslarının Araştırılması. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 30(1), 277-286.
AMA Solmaz MY, Çelik E. 3 Boyutlu Yazıcı Kullanılarak Üretilen Bal Peteği Sandviç Kompozitlerin Basma Yükü Altındaki Performanslarının Araştırılması. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. March 2018;30(1):277-286.
Chicago Solmaz, Murat Yavuz, and Eyüp Çelik. “3 Boyutlu Yazıcı Kullanılarak Üretilen Bal Peteği Sandviç Kompozitlerin Basma Yükü Altındaki Performanslarının Araştırılması”. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 30, no. 1 (March 2018): 277-86.
EndNote Solmaz MY, Çelik E (March 1, 2018) 3 Boyutlu Yazıcı Kullanılarak Üretilen Bal Peteği Sandviç Kompozitlerin Basma Yükü Altındaki Performanslarının Araştırılması. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 30 1 277–286.
IEEE M. Y. Solmaz and E. Çelik, “3 Boyutlu Yazıcı Kullanılarak Üretilen Bal Peteği Sandviç Kompozitlerin Basma Yükü Altındaki Performanslarının Araştırılması”, Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 30, no. 1, pp. 277–286, 2018.
ISNAD Solmaz, Murat Yavuz - Çelik, Eyüp. “3 Boyutlu Yazıcı Kullanılarak Üretilen Bal Peteği Sandviç Kompozitlerin Basma Yükü Altındaki Performanslarının Araştırılması”. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 30/1 (March 2018), 277-286.
JAMA Solmaz MY, Çelik E. 3 Boyutlu Yazıcı Kullanılarak Üretilen Bal Peteği Sandviç Kompozitlerin Basma Yükü Altındaki Performanslarının Araştırılması. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2018;30:277–286.
MLA Solmaz, Murat Yavuz and Eyüp Çelik. “3 Boyutlu Yazıcı Kullanılarak Üretilen Bal Peteği Sandviç Kompozitlerin Basma Yükü Altındaki Performanslarının Araştırılması”. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 30, no. 1, 2018, pp. 277-86.
Vancouver Solmaz MY, Çelik E. 3 Boyutlu Yazıcı Kullanılarak Üretilen Bal Peteği Sandviç Kompozitlerin Basma Yükü Altındaki Performanslarının Araştırılması. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2018;30(1):277-86.