Bir toplumun mutfak kültürünün oluşmasında en önemli faktörlerden biri,
mevcut örgütsel mutfak yapısıdır. Toplumların mutfak kültüründen
bahsedebilmemiz için öncelikle mutfakta örgütsel bir yapının bulunması
gerekmektedir. Bu bağlamda, Türk mutfağında örgütsel bir yapının oluşması,
Osmanlı’nın çok geniş bir coğrafyada uzun süre boyunca yaşamını
sürdürmesinden sonra gerçekleşmiştir. Günümüz Türk mutfağı, Osmanlı
mutfağının mirasçısı konumundadır. Bu da Türk mutfağının zenginliğini ve
dünya mutfakları arasında ilk sıralarda yer almasına katkı sağlamaktadır.
Ayrıca Osmanlı mutfağının örgütsel yapısının Türk mutfağına yansıması, Türk
mutfağının düzenli ve sürdürülebilir bir mutfak olarak ön plana çıkan
mutfaklar arasında bulunmasını sağlamaktadır. Bu çalışmada, örgütsel Türk
mutfağı yapısının tarihten günümüze nasıl şekillendiği ve ne gibi boyutlar
kazandırdığı araştırılmıştır. Türk mutfağındaki örgütsel yapısının işleyişi,
hangi birimlerden oluştuğu, ne tür özelliklere sahip olduğu konuları üzerinde
durulmuştur. Çalışma, Türkiye’de en fazla yabancı misafir ağırlayan ikinci il
olan İstanbul’un Taksim semtindeki 5 yıldızlı otellerde yapılmıştır. Böylelikle
bu çalışmayla, köklü bir geçmişe sahip Türk Mutfağında örgütsel yapının
Türkiye’de farklı bir görünüme büründüğü ve diğer mutfakların özelliklerine
sahip bir biçimde geliştiği anlaşılmaktadır
One of the most important factors in the formation of a culinary culture of a
society is the existing organizational kitchen structure. In order to be able to
talk about the culinary culture of the societies, it is first necessary to find an
organizational structure in the kitchen. In this context, the formation of an
organizational structure in the Turkish kitchen took place after the Ottoman
Empire continued its long life in a very wide geographical area.Today's
Turkish cuisine is the heir of the Ottoman cuisine. This contributes to the
richness of the Turkish cuisine and its place among the world cuisines in the
first place. Moreover, the reflection of the Ottoman kitchen's organizational
structure in the Turkish cuisine is providing the Turkish kitchen as a regular
and sustainable kitchen. In this study, it was researched how organizational
structure of Turkish cuisine is shaped from day to day and what dimensions it
has gained. The functioning of the organizational structure of the Turkish
kitchen, which units are formed, and what kinds of characteristics are
possessed are emphasized. The study, most foreign guests hosted in the second
province, which is made of 5-star hotel in Istanbul's Taksim district in Turkey.
Thus, with this work, the place and the importance of organizational structure
are put forward in the Turkish kitchen which has a long history.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 27, 2017 |
Submission Date | November 20, 2017 |
Acceptance Date | January 23, 2018 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 1 Issue: 1 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.