Restoran işletmeleri çalışanlarına yönelik gerçekleştirilen bu araştırmanın temel amacı; Hatay ilinde faaliyet gösteren restoran işletmelerinde çalışanların Covid-19 korkusu ile tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Buna bağlı olarak çalışanlarda Covid-19 korkusunun tükenmişliğin alt boyutları olan duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve düşük kişisel başarının çalışanlar üzerindeki etkilerini belirlemek bu çalışmanın alt amaçları arasında yer almaktadır. Covid-19 salgınını inceleyen birçok çalışma olmasına rağmen, restoran işletmeleri ve çalışanlarının tükenmişlik düzeylerini inceleyen fazla çalışmaya rastlanılmamış olması nedeniyle bu araştırma önem arz edebilmektedir. Araştırmanın evrenini Hatay ilinde faaliyet gösteren restoran işletmeleri çalışanları oluşturmaktadır. Araştırmanın yapılması için seçilen bölgenin turizm potansiyeline sahip, gelişmekte olan bir bölge olması ve bununla beraber restoran işletmelerinin artış göstermesi nedeniyle Hatay ili tercih edilmiştir. Bu amacı gerçekleştirmek için Hatay ilinde faaliyet gösteren restoran işletmeleri çalışanlarından anket yöntemi ile veriler elde edilmiştir. Restoran çalışan sayısının net olarak bilinmemesi nedeniyle sınırsız evren kabul edildiğinden örneklem olarak 384 kişi yeterli sayı olarak kabul edilmiştir. Söz konusu işletmelerin içerisinde bulunduğumuz pandemi nedeniyle anketin yapıldığı dönemde birçok restoran işletmesi kapalı olduğundan toplamda 274 anket yapılabilmiştir. Elde edilen veriler sonucunda; çalışanların Covid-19 korkusu ve tükenmişlik düzeyleri arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte tükenmişliğin alt boyutları açısından bakıldığında Covid 19 korkusu ile duygusal tükenme arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Aynı şekilde duyarsızlaşma arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Ancak bu ilişkilere rağmen Covid 19 korkusu ile kişisel başarı arasında herhangi bir ilişki tespit edilmemiştir.
The main purpose of this research is; The aim of this study is to determine the relationship between
the fear of Covid-19 and burnout levels of restaurant employees operating in Hatay. Accordingly,
determining the effects of fear of Covid-19 on employees, emotional exhaustion, depersonalization
and low personal achievement, which are sub-dimensions of burnout, are among the sub-objectives
of this study. Although there are many studies examining the Covid-19 outbreak, this research is
important because there are limited studies examining the burnout levels of restaurant businesses
and their employees. The universe of the research consists of the employees of restaurant businesses
operating in Hatay. The province of Hatay was preferred due to the fact that the region chosen for
the research is a developing region with tourism potential and the increase in restaurant businesses.
In order to achieve this aim, data were obtained from the employees of restaurant businesses
operating in the province of Hatay by survey method. The developed questionnaire was approved
by the Iskenderun Technical University Ethics Committee. Data were collected online (due to
pandemic conditions) in May-June 2021. Since the number of restaurant employees is not known
exactly, 384 people were accepted as a sufficient number as the sample, since it was accepted as an
unlimited universe. Due to the pandemic we are in, a total of 274 surveys were made, as many
restaurant businesses were closed during the survey period. As a result of the data obtained; It has
been determined that there is a positive and significant relationship between the fear of Covid-19
and burnout levels of the employees. However, in terms of the sub-dimensions of burnout, a positive
and significant relationship was found between the fear of Covid-19 and emotional exhaustion.
Likewise, a positive and significant relationship was found between depersonalization..
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 30, 2021 |
Submission Date | July 10, 2021 |
Acceptance Date | September 8, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 5 Issue: 3 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.