Bu çalışmanın amacı geleneksel spor dalları içerisinde yer alan aşırtmalı aba güreşi müsabakalarında müsabaka süresi ile üst ekstremite yorgunluğu arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Çalışmaya Gaziantep ilinde yapılan 2. Uluslararası Aşırtmalı Aba güreşi müsabakalarında mücadele eden Başpehlivan kategorisinde güreşen sporcular katıldı. Deneklere üst ekstremite kuvvetini belirlemek için pençe kuvveti ölçümleri yapıldı. Elde edilen verilerin istatistiksel olarak analiz edilmesinde SPSS paket programı (SPSS for Windows, sürüm 22.0, SPSS Inc., Chicago, Illinois, ABD) kullanıldı. Yapılan istatistiksel değerlendirmelerin neticesinde Aşırtmalı aba güreşinde müsabaka süresi arttıkça güreşçilerin sağ ile sol el kavrama kuvvetinin azaldığı ve yorgunluğun arttığı tespit edildi. Müsabaka süresi ile sağ el kavrama kuvveti yorgunluğu arasında orta düzeyde pozitif yönlü anlamlı korelasyon (r:0,474; p:0,006); müsabaka süresi ile sol el kavrama kuvveti yorgunluğu arasında orta düzeyde pozitif yönlü anlamlı korelasyon (r:0,381; p:0,032) olduğu belirlendi (p<0,05). Sonuç olarak; aşırtmalı aba güreşinde el aşırtma tekniğinin kullanılması, muhtelif teknik uygulamalarının tatbiki sırasında kavrama kuvvetinin ön planda olması, dolayısıyla müsabakayı kazanmak adına güreşçilerin müsabakalarda harcamış olduğu eforun müsabaka süresi boyunca devam ettirme ve karşılaşma sırasında hem rakibin teknik uygulamalarına karşı koyabilmek hem de kendi teknik uygulamalarını eksiksiz gerçekleştirebilmek için harcamış olduğu çabanın üst ekstremite yorgunluğunu arttırdığı ve yorgunluk artışına bağlı olarak uzun süren müsabakalarda performansın olumsuz yönde etkilenebileceği söylenebilir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Sports Medicine |
Journal Section | Hareket ve Antrenman Bilimleri |
Authors | |
Publication Date | December 24, 2021 |
Submission Date | December 2, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 6 Issue: 4 |
ISSN: 2536-5339
Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi
Bu dergi içerisinde yer alan eserler aksi belirtilmedikçe Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.