Research Article
BibTex RIS Cite

Farklı içeceklerde bekletilen geçici restorasyon materyallerinin renk stabilitelerinin karşılaştırılması

Year 2016, Volume: 33 Issue: 2, 80 - 5, 04.05.2016
https://doi.org/10.17214/aot.83941

Abstract

AMAÇ: Bu çalışmanın amacı altı farklı içecekte bekletilen geçici restorasyon materyallerinin renk stabilitelerinin karşılaştırılmasıdır.

GEREÇ VE YÖNTEM: Üç farklı sabit geçici restorasyon materyalinden (Temdent, TRIAD ve TelioCAD), 10 mm çapında ve 2 mm kalınlığında 30’ar adet örnek hazırlandı. Örnekler altı farklı içeceğin içine konulmak üzere ayrıldı (distile su, kahve, çay, kola, kırmızı şarap ve meyve suyu; n=5). Örnekler içeceklerin içerisinde 37 °C’de 48 saat bekletildi. Örneklerin içeceklere konulmadan önceki ve sonraki L*, a*, b* değerleri spektrofotometre kullanılarak kaydedildi ve ΔE* değerleri hesaplandı. Materyal ve içecek faktörlerinin renk değişimi üzerindeki etkisinin tespit edilmesi için iki yönlü varyans analizi ve gruplar arasındaki farklılıkların tespit edilmesi için Tukey’s HSD post hoc testi kullanıldı (α=0.05).

BULGULAR: Farklı içeceklerde bekletilen örneklerden elde edilen ΔE* değerleri arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı (p<0.05). TelioCAD materyalinde en az renk değişimi kola, en fazla renk değişimi kırmızı şarap içeceklerinde bekletilen örneklerde gözlendi. Temdent materyali için renk değişimi en düşük meyve suyunda, en yüksek kahvede bekletilen örneklerde kaydedildi. TRIAD materyalinde ise en yüksek renk değişimini sırasıyla kahve, şarap ve çayda bekletilen örnekler gösterdi. Aynı içecekte bekletilen materyaller karşılaştırıldığında kahve ve şarap içeceklerinde, TRIAD diğer materyallere göre anlamlı olarak daha yüksek renk değişimi sergiledi.

SONUÇ: Sabit geçici restorasyonların renk stabilitesi, kullanılan materyalin çeşidine ve içeceğin tipine göre değişmektedir. İçecekler değerlendirildiğinde en fazla renk değişimi kahvede, materyaller değerlendirildiğinde ise en fazla renk değişimi TRIAD’da meydana gelmiştir.

References

  • Um CM, Ruyter IE. Staining of resin-based veneering materials with coffee and tea. Quintessence Int 1991;22:377-86.
  • Sham AS, Chu FC, Chai J, Chow TW. Color stability of provisional prosthodontic materials. J Prosthet Dent 2004;91:447-2.
  • Proussaefs P. Immediate provisionalization with a CAD/CAM interim abutment and crown: a guided soft tissue healing technique. J Prosthet Dent 2015;113:91-5.
  • Trushkowsky RD. Fabrication of a fixed provisional restoration utilizing a light-curing acrylic resin. Quintessence Int 1992;23:415-9.
  • Lodding DW. Long-term esthetic provisional restorations in dentistry. Curr Opin Cosmet Dent 1997;4:16-21.
  • Saraç D, Saraç YŞ, Yüzbaşıoğlu E. Farklı gıda boyalarında akrilik kaide rezinlerinin renk sabitliğinin incelenmesi. GÜ Diş Hek Fak Derg 2006;23:111-6.
  • Passon C, Goldfogel M. Direct technique for the fabrication of a visible light-curing resin provisional restoration. Quintessence Int 1990;21:699-703.
  • Khan Z, von Fraunhofer JA, Razavi R. The staining characteristics, transverse strength, and microhardness of a visible light-cured denture base material. J Prosthet Dent 1987;57:384-6.
  • Guler E, Gönülol N, Yücel AÇ, Yılmaz F, Ersöz E. Farklı içeceklerde bekletilen kompozit rezinlerin renk stabilitelerinin karşılaştırılması. Atatürk Üniv Diş Hek Fak Derg 2013;21:24-9.
  • Stober T, Gilde H, Lenz P. Color stability of highly filled composite resin materials for facings. Dent Mater 2001;17:87-94.
  • Yannikakis SA, Zissis AJ, Polyzois GL, Caroni C. Color stability of provisional resin restorative materials. J Prosthet Dent 1998;80:533-9.
  • Guler AU, Yilmaz F, Kulunk T, Guler E, Kurt S. Effects of different drinks on stainability of resin composite provisional restorative materials. J Prosthet Dent 2005;94:118-24.
  • İşcan Yapar M, Gül P. Farklı içeceklerde bekletilen siloran ve dimetakrilat esaslı kompozitlerin renk stabilitelerinin karşılaştırılması. Acta Odontol Turc 2015;32:51-6.
  • Turgut S, Bagis B, Ayaz EA, Ulusoy KU, Altintas SH, Korkmaz FM, Discoloration of provisional restorations after oral rinses. Int J Med Sci 2013;10:1503-9.
  • Dozic A, Kleverlaan CJ, El-Zohairy A, Feilzer AJ, Khashayar G. Performance of five commercially available tooth color-measuring devices. J Prosthodont 2007;16:93-100.
  • Khokhar ZA, Razzoog ME, Yaman P. Color stability of restorative resins. Quintessence Int 1991;22:733-7.
  • Rutkunas V, Sabaliauskas V, Mizutani H. Effects of different food colorants and polishing techniques on color stability of provisional prosthetic materials. Dent Mater J 2010;29:167-76.
  • Doray PG, Wang X, Powers JM, Burgess JO. Accelerated aging affects color stability of provisional restorative materials. J Prosthodont 1997;6:183-8.
  • Bayindir F, Kurklu D, Yanikoglu ND. The effect of staining solutions on the color stability of provisional prosthodontic materials. J Dent 2012;40:e41-6.
  • Haselton DR, Diaz-Arnold AM, Dawson DV. Color stability of provisional crown and fixed partial denture resins. J Prosthet Dent 2005;93:70-5.
  • Small BW. Pretreatment wax-ups and provisionals for restorative dentistry. Gen Dent 2005;53:98-100.
  • Rayyan MM, Aboushelib M, Sayed NM, Ibrahim A, Jimbo R. Comparison of interim restorations fabricated by CAD/CAM with those fabricated manually. J Prosthet Dent 2015;114:414-9.
  • Christensen GJ. Provisional restorations for fixed prosthodontics. J Am Dent Assoc 1996;127:249-52.
  • Givens EJ Jr, Neiva G, Yaman P, Dennison JB. Marginal adaptation and color stability of four provisional materials. J Prosthodont 2008;17:97-101.

Comparison of the color stability of provisional restorative materials after storing in different drinks

Year 2016, Volume: 33 Issue: 2, 80 - 5, 04.05.2016
https://doi.org/10.17214/aot.83941

Abstract

OBJECTIVE: The objective of the present study was to compare the color stability of provisional restorative materials after stroring in different drinks.

MATERIALS AND METHOD: Thirty specimens (10 mm in diameter and 2 mm in thickness) were prepared from three different materials (Temdent, TRIAD ve TelioCAD). Specimens were divided into six groups according to drinks (distilled water, coffee, tea, cola, red wine and fruit juice; n=5). Specimens were stored in these drinks at 37 °C for 48 hours. The L*, a*, b* values of the specimens were measured with a spectrophometer and recorded before and after storing in drinks. Then ΔE* values were calculated. The data were statistically analyzed using two-way analysis of variance (ANOVA) and Tukey’s HSD post hoc tests (α=0.05).

RESULTS: Difference between the ΔE* values of specimens stored in different drinks was statistically significant (p<0.05). Color change of TelioCAD specimens was smallest in cola drink and greatest in red wine. Color change of Temdent specimens was smallest in fruit juice and greatest in coffee. For TRIAD specimens, greater color change was observed in coffee, red wine, and tea, in descending order. When the results of storing in the same drink were compared, TRIAD showed the greatest values of color change in coffee and red wine in comparison to the other provisional materials (p<0.05).

CONCLUSION: Color stability changed according to the type of the provisional material and the drink. When the drinks were evaluated, greater color changes were observed in coffee, and when the materials were evaluated greater color changes were observed in TRIAD.

References

  • Um CM, Ruyter IE. Staining of resin-based veneering materials with coffee and tea. Quintessence Int 1991;22:377-86.
  • Sham AS, Chu FC, Chai J, Chow TW. Color stability of provisional prosthodontic materials. J Prosthet Dent 2004;91:447-2.
  • Proussaefs P. Immediate provisionalization with a CAD/CAM interim abutment and crown: a guided soft tissue healing technique. J Prosthet Dent 2015;113:91-5.
  • Trushkowsky RD. Fabrication of a fixed provisional restoration utilizing a light-curing acrylic resin. Quintessence Int 1992;23:415-9.
  • Lodding DW. Long-term esthetic provisional restorations in dentistry. Curr Opin Cosmet Dent 1997;4:16-21.
  • Saraç D, Saraç YŞ, Yüzbaşıoğlu E. Farklı gıda boyalarında akrilik kaide rezinlerinin renk sabitliğinin incelenmesi. GÜ Diş Hek Fak Derg 2006;23:111-6.
  • Passon C, Goldfogel M. Direct technique for the fabrication of a visible light-curing resin provisional restoration. Quintessence Int 1990;21:699-703.
  • Khan Z, von Fraunhofer JA, Razavi R. The staining characteristics, transverse strength, and microhardness of a visible light-cured denture base material. J Prosthet Dent 1987;57:384-6.
  • Guler E, Gönülol N, Yücel AÇ, Yılmaz F, Ersöz E. Farklı içeceklerde bekletilen kompozit rezinlerin renk stabilitelerinin karşılaştırılması. Atatürk Üniv Diş Hek Fak Derg 2013;21:24-9.
  • Stober T, Gilde H, Lenz P. Color stability of highly filled composite resin materials for facings. Dent Mater 2001;17:87-94.
  • Yannikakis SA, Zissis AJ, Polyzois GL, Caroni C. Color stability of provisional resin restorative materials. J Prosthet Dent 1998;80:533-9.
  • Guler AU, Yilmaz F, Kulunk T, Guler E, Kurt S. Effects of different drinks on stainability of resin composite provisional restorative materials. J Prosthet Dent 2005;94:118-24.
  • İşcan Yapar M, Gül P. Farklı içeceklerde bekletilen siloran ve dimetakrilat esaslı kompozitlerin renk stabilitelerinin karşılaştırılması. Acta Odontol Turc 2015;32:51-6.
  • Turgut S, Bagis B, Ayaz EA, Ulusoy KU, Altintas SH, Korkmaz FM, Discoloration of provisional restorations after oral rinses. Int J Med Sci 2013;10:1503-9.
  • Dozic A, Kleverlaan CJ, El-Zohairy A, Feilzer AJ, Khashayar G. Performance of five commercially available tooth color-measuring devices. J Prosthodont 2007;16:93-100.
  • Khokhar ZA, Razzoog ME, Yaman P. Color stability of restorative resins. Quintessence Int 1991;22:733-7.
  • Rutkunas V, Sabaliauskas V, Mizutani H. Effects of different food colorants and polishing techniques on color stability of provisional prosthetic materials. Dent Mater J 2010;29:167-76.
  • Doray PG, Wang X, Powers JM, Burgess JO. Accelerated aging affects color stability of provisional restorative materials. J Prosthodont 1997;6:183-8.
  • Bayindir F, Kurklu D, Yanikoglu ND. The effect of staining solutions on the color stability of provisional prosthodontic materials. J Dent 2012;40:e41-6.
  • Haselton DR, Diaz-Arnold AM, Dawson DV. Color stability of provisional crown and fixed partial denture resins. J Prosthet Dent 2005;93:70-5.
  • Small BW. Pretreatment wax-ups and provisionals for restorative dentistry. Gen Dent 2005;53:98-100.
  • Rayyan MM, Aboushelib M, Sayed NM, Ibrahim A, Jimbo R. Comparison of interim restorations fabricated by CAD/CAM with those fabricated manually. J Prosthet Dent 2015;114:414-9.
  • Christensen GJ. Provisional restorations for fixed prosthodontics. J Am Dent Assoc 1996;127:249-52.
  • Givens EJ Jr, Neiva G, Yaman P, Dennison JB. Marginal adaptation and color stability of four provisional materials. J Prosthodont 2008;17:97-101.
There are 24 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Health Care Administration
Journal Section Original Research Article
Authors

Merve Bankoğlu Güngör

Seçil Karakoca Nemli

Bilge Turhan Bal This is me

Aylin Doğan

Publication Date May 4, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 33 Issue: 2

Cite

APA Bankoğlu Güngör, M., Karakoca Nemli, S., Turhan Bal, B., Doğan, A. (2016). Farklı içeceklerde bekletilen geçici restorasyon materyallerinin renk stabilitelerinin karşılaştırılması. Acta Odontologica Turcica, 33(2), 80-5. https://doi.org/10.17214/aot.83941
AMA Bankoğlu Güngör M, Karakoca Nemli S, Turhan Bal B, Doğan A. Farklı içeceklerde bekletilen geçici restorasyon materyallerinin renk stabilitelerinin karşılaştırılması. Acta Odontol Turc. May 2016;33(2):80-5. doi:10.17214/aot.83941
Chicago Bankoğlu Güngör, Merve, Seçil Karakoca Nemli, Bilge Turhan Bal, and Aylin Doğan. “Farklı içeceklerde Bekletilen geçici Restorasyon Materyallerinin Renk Stabilitelerinin karşılaştırılması”. Acta Odontologica Turcica 33, no. 2 (May 2016): 80-5. https://doi.org/10.17214/aot.83941.
EndNote Bankoğlu Güngör M, Karakoca Nemli S, Turhan Bal B, Doğan A (May 1, 2016) Farklı içeceklerde bekletilen geçici restorasyon materyallerinin renk stabilitelerinin karşılaştırılması. Acta Odontologica Turcica 33 2 80–5.
IEEE M. Bankoğlu Güngör, S. Karakoca Nemli, B. Turhan Bal, and A. Doğan, “Farklı içeceklerde bekletilen geçici restorasyon materyallerinin renk stabilitelerinin karşılaştırılması”, Acta Odontol Turc, vol. 33, no. 2, pp. 80–5, 2016, doi: 10.17214/aot.83941.
ISNAD Bankoğlu Güngör, Merve et al. “Farklı içeceklerde Bekletilen geçici Restorasyon Materyallerinin Renk Stabilitelerinin karşılaştırılması”. Acta Odontologica Turcica 33/2 (May 2016), 80-5. https://doi.org/10.17214/aot.83941.
JAMA Bankoğlu Güngör M, Karakoca Nemli S, Turhan Bal B, Doğan A. Farklı içeceklerde bekletilen geçici restorasyon materyallerinin renk stabilitelerinin karşılaştırılması. Acta Odontol Turc. 2016;33:80–5.
MLA Bankoğlu Güngör, Merve et al. “Farklı içeceklerde Bekletilen geçici Restorasyon Materyallerinin Renk Stabilitelerinin karşılaştırılması”. Acta Odontologica Turcica, vol. 33, no. 2, 2016, pp. 80-5, doi:10.17214/aot.83941.
Vancouver Bankoğlu Güngör M, Karakoca Nemli S, Turhan Bal B, Doğan A. Farklı içeceklerde bekletilen geçici restorasyon materyallerinin renk stabilitelerinin karşılaştırılması. Acta Odontol Turc. 2016;33(2):80-5.