BibTex RIS Cite

TOPLU BESLENME İÇİN MENÜ PLANLAMA KARAR DESTEK SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ VE UYGULANMASI

Year 2016, Volume: 31 Issue: 1, 0 - 0, 23.03.2016
https://doi.org/10.17341/gummfd.74322

Abstract

Toplu beslenme sistemleri için aylık menü planlama, sağlıklı beslenme; kısıtlı bütçe; mevsimselliğin tedarike etkisi; kısıtlı sürede toplu yemek çıkarabilme kapasitesi; tüketici memnuniyeti; planlanan yemeklerin dönemler arasındaki etkileşimi; birlikte sunulan yemeklerin uyumu; ön hazırlık gerektiren yemeklerin uzun süren tatillerden sonra planlamaması gibi durumları dikkate almayı gerektiren çok karmaşık bir süreçtir. Literatürdeki çalışmalarında sözü edilen faktörleri eş zamanlı olarak dikkate alan bir bilimsel çalışmaya rastlanmamıştır. Uygulamada ise menü planlama çalışması deneyimlerle elde edilen bilgilere dayanmakta ve sistemleşmiş bir yapı bulunmadığından planlama sonunda gözden kaçırılan pek çok hususa rastlanabilmektedir.  Literatürde ve uygulamada tespit edilen bu eksiklikleri karşılamak amacıyla çok sayıda faktörü eş zamanlı dikkate alan ve yıl boyunca kullanılabilen bir karar destek sistemi tasarlanmıştır. Tasarlanan karar destek sisteminin uygulama ve test çalışmaları DEÜ Kantin – Kafeteryalar ve Beslenme Şube Müdürlüğü’nde yapılarak elde edilen sonuçlar sunulmuştur.

References

  • Bilici, S. ve Köksal, E., Okul Öncesi ve Okul Çağı Çocuklara Yönelik Beslenme Önerileri ve Menü Programları, Sağlık Bakanlığı Yayını, 915, Ankara, 2013.
  • Körpeli, S., Şahin, B. ve Eren, T., Hedef Programlama ile Menü Planlaması: Bir Örnek Uygulama, Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 2, No 1, 121-142, 2012.
  • Ediz, A. ve Yağdıran, Y., Hedef Programlama Tekniği İle Menü Planlama, Gazi Üniversitesi İİBF Dergisi, Cilt 11, No 1, 45 – 74 , 2009.
  • Baş, M., Bilici, S., Bayrak, E. ve Tütüncüoğlu, C., Tam Gün Okullara Yönelik Geliştirilen Menü Modelleri ve Örnek Öğle Yemeği Listeleri, Sağlık Bakanlığı Yayını, 798, Ankara, 2010.
  • Anderson, A.M. and Earle, M.D., Diet Planning in The Third World by Linear and Goal Programming, Journal of the Operational Research Society, Cilt 34, No 1, 9 - 16, 1983.
  • Sklan, D. and Dariel, I., Diet Planning for Humans Using Mixed – Integer Linear Programming, British Journal of Nutrition, No 70, 27 – 35, 1992.
Year 2016, Volume: 31 Issue: 1, 0 - 0, 23.03.2016
https://doi.org/10.17341/gummfd.74322

Abstract

References

  • Bilici, S. ve Köksal, E., Okul Öncesi ve Okul Çağı Çocuklara Yönelik Beslenme Önerileri ve Menü Programları, Sağlık Bakanlığı Yayını, 915, Ankara, 2013.
  • Körpeli, S., Şahin, B. ve Eren, T., Hedef Programlama ile Menü Planlaması: Bir Örnek Uygulama, Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 2, No 1, 121-142, 2012.
  • Ediz, A. ve Yağdıran, Y., Hedef Programlama Tekniği İle Menü Planlama, Gazi Üniversitesi İİBF Dergisi, Cilt 11, No 1, 45 – 74 , 2009.
  • Baş, M., Bilici, S., Bayrak, E. ve Tütüncüoğlu, C., Tam Gün Okullara Yönelik Geliştirilen Menü Modelleri ve Örnek Öğle Yemeği Listeleri, Sağlık Bakanlığı Yayını, 798, Ankara, 2010.
  • Anderson, A.M. and Earle, M.D., Diet Planning in The Third World by Linear and Goal Programming, Journal of the Operational Research Society, Cilt 34, No 1, 9 - 16, 1983.
  • Sklan, D. and Dariel, I., Diet Planning for Humans Using Mixed – Integer Linear Programming, British Journal of Nutrition, No 70, 27 – 35, 1992.
There are 6 citations in total.

Details

Journal Section Makaleler
Authors

Adil Baykasoğlu

Damla Taşkıran This is me

Hatice Gökçen Akkoyun This is me

Publication Date March 23, 2016
Submission Date March 2, 2015
Published in Issue Year 2016 Volume: 31 Issue: 1

Cite

APA Baykasoğlu, A., Taşkıran, D., & Akkoyun, H. G. (2016). TOPLU BESLENME İÇİN MENÜ PLANLAMA KARAR DESTEK SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ VE UYGULANMASI. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 31(1). https://doi.org/10.17341/gummfd.74322
AMA Baykasoğlu A, Taşkıran D, Akkoyun HG. TOPLU BESLENME İÇİN MENÜ PLANLAMA KARAR DESTEK SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ VE UYGULANMASI. GUMMFD. March 2016;31(1). doi:10.17341/gummfd.74322
Chicago Baykasoğlu, Adil, Damla Taşkıran, and Hatice Gökçen Akkoyun. “TOPLU BESLENME İÇİN MENÜ PLANLAMA KARAR DESTEK SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ VE UYGULANMASI”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 31, no. 1 (March 2016). https://doi.org/10.17341/gummfd.74322.
EndNote Baykasoğlu A, Taşkıran D, Akkoyun HG (March 1, 2016) TOPLU BESLENME İÇİN MENÜ PLANLAMA KARAR DESTEK SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ VE UYGULANMASI. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 31 1
IEEE A. Baykasoğlu, D. Taşkıran, and H. G. Akkoyun, “TOPLU BESLENME İÇİN MENÜ PLANLAMA KARAR DESTEK SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ VE UYGULANMASI”, GUMMFD, vol. 31, no. 1, 2016, doi: 10.17341/gummfd.74322.
ISNAD Baykasoğlu, Adil et al. “TOPLU BESLENME İÇİN MENÜ PLANLAMA KARAR DESTEK SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ VE UYGULANMASI”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 31/1 (March 2016). https://doi.org/10.17341/gummfd.74322.
JAMA Baykasoğlu A, Taşkıran D, Akkoyun HG. TOPLU BESLENME İÇİN MENÜ PLANLAMA KARAR DESTEK SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ VE UYGULANMASI. GUMMFD. 2016;31. doi:10.17341/gummfd.74322.
MLA Baykasoğlu, Adil et al. “TOPLU BESLENME İÇİN MENÜ PLANLAMA KARAR DESTEK SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ VE UYGULANMASI”. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, vol. 31, no. 1, 2016, doi:10.17341/gummfd.74322.
Vancouver Baykasoğlu A, Taşkıran D, Akkoyun HG. TOPLU BESLENME İÇİN MENÜ PLANLAMA KARAR DESTEK SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ VE UYGULANMASI. GUMMFD. 2016;31(1).