Antosiyaninler bitki sekonder metabolitlerin yaygın bir grubu olan
fenolik bileşiklerin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bitki organlarına
kırmızıdan maviye kadar birçok rengi veren bu bileşikler aynı zamanda çok
sayıda biyolojik fonksiyonu da yerine getirmektedir. Antosiyaninlerin
bitkilerdeki fonksiyonlarının yanında özellikle gıda sektöründe renklendirici
olarak kullanım olanağı bulunmaktadır. Bu sektörün ihtiyacını karşılamak için
alternatif üretim yolları araştırılmaktadır. Bu bağlamda bitki doku ve hücre
kültürü teknikleri antosiyaninlerin üretimi için alternatif yöntemlerden bir
tanesidir. Bu yöntemlerle üretim yapabilmek için çok sayıda strateji
uygulanmıştır. Bu derlemede antosiyaninlerin genel özellikleri ve biyoteknolojik
yöntemlerle üretim olanakları tartışılmıştır
Anthocyanins constitute an important part of phenolic compounds,
which are a common group of plant secondary metabolites. These compounds
give in many colors ranging from blue and red to the plant organs at the same
time has many biological functions. Besides the function of anthocyanins in
plants it includes the use as colorants, especially in the food industry.
Alternative production ways to meet the needs of the industry are being
investigated. Plant tissue and cell culture techniques is one alternative method
for the production of anthocyanins. A number of strategies are implemented to
be able to produce by this method. In this review, general properties of
anthocyanins and production facilities with biotechnological methods were
discussed
Other ID | JA69VA53GK |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Issue: 12 |