Bu çalışmada gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss, Walbaum,
1792) filetosu ile gökkuşağı
alabalığından üretilen sıcak dumanlanmış balık ezmesinin besin bileşimleri
incelenmiştir. Balık ezmesinin üretimi sırasında işlem basamaklarının verim
değerleride hesaplanmıştır. Taze gökkuşağı alabalığı filetosunda % 70.08±0.21
nem, % 11.14±0.03 ham yağ, % 18.14±0.06 ham protein, % 0.81±0.01 ham kül ve
sıcak dumanlanmış balık ezmesinde % 60.44±0.03 nem, % 15.61±0.02 ham yağ, %
22.00±0.04 ham protein, % 2.09±0.01 ham kül belirlenmiştir. Taze gökkuşağı
alabalığı filetosunda 20.20±0.09mg/100g TVB-N ve 0.36±0.01mg
MDA/kg TBA olarak bulunan değerler, sıcak dumanlanmış balık ezmesinde sırasıyla
11.82±0.05mg/100g ve 0.38±0.01mg MDA/kg olarak tespit
edilmiştir. Ezme üretimi verimi % 43.90 olarak hesaplanmıştır.
In this study, nutritional components of rainbow
trout fillet and hot smoked fish pate produced by using rainbow trout were investigated.The
yield of fish pate production steps were also calculated. The water, crude fat,
crude protein and crude ash content of fresh rainbow trout fillet were
determined as % 70.08±0.21, % 11.14±0.03 , % 18.14±0.06 and % 0.81±0.01,
respectively and the water, crude fat, crude protein and crude ash content of
hot smoked fish pate were determined as % 60.44±0.03, % 15.61±0.02, %
22.00±0.04 and % 2.09±0.01, respectively.In fresh rainbow trout fillet, TVB-N
and TBA values of were found as 20.20±0.09mg/100g and 0.36±0.01mg MDA/kg and 11.82±0.05mg/100g and 0.38±0.01mg
MDA/kg in hot smoked fish pate, respectively. Yield of pate production was
calculated as % 43.90.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | December 15, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 7 Issue: 3 |