Tıbbi ve aromatik bitkiler sekonder
metabolit içerikleri, yüksek antioksidan
aktiviteleri ve diğer bir çok biyolojik aktiviteleri nedeniyle yaygın olarak
kullanılmaktadır. Bu bitkilerin metanol, etanol, aseton ve etil asetat gibi
çözücülerden elde edilen ekstraktları kullanılarak sekonder metabolit
içerikleri ve antioksidan aktiviteleri yoğun bir şekilde araştırılmaktadır.
Ancak sıcak su ekstraktların analizi ile ilgili yeterli çalışma
bulunmamaktadır. Bununla birlikte bu bitkilerin sıcak su ekstraktları (infüzyonları)
insanlar tarafından yaygın bir şekilde çay olarak tüketilmektedir. Bu çalışmada
nane (Mentha piperita), limon otu (Mellissa officinalis), hatmi (Althea officinalis), papatya (Matricaria chamomilla), yeşil çay (Camellia sinensis) ve adaçayı (Salvia officinalis) bitkilerinin sıcak
su ekstraktlarının toplam fenolik içeriği, flavonoid miktarı ve antioksidan
aktivitelerini belirlenmesi amaçlanmıştır. Toplam fenolik bileşik içeriği
Folin-Ciocalteu metodu ile belirlenirken flavonoid içeriği alüminyum klorür
metodu ile belirlenmiştir. Antioksidan aktiviteleri ise serbest radikal giderme
aktivitesi (DPPH•), katyon radikali giderme aktivitesi (ABTS•+) ve indirgeme gücü aktivitesi (FRAP) yöntemleriyle
değerlendirilmiştir. Bitki ekstraktların
toplam fenolik içeriği 6,71 ± 0,29 ila 89,82 ± 0,78 mg GAE / g kuru doku (KD)
arasında değiştiği belirlenmiştir. En yüksek toplam fenolik içeriği yeşil çay
ekstraktında belirlenirken bunu sırasıyla adaçayı ve nane ektraktları takip
etmiştir. Flavonoid içeriği ise 0,29 ± 0,001 ile 0,96 ± 0,014 mg KUE /g KD
arasında değişmektedir. En yüksek flavonoid içeriği adaçayında belirlenmiştir. Antioksidan
aktivitesi en yüksek yeşil çay, nane ve adaçayı ekstraktlarında tespit
edilmiştir. Gerek metabolit gerekse antioksidan aktivite bakımından en düşük
değerler papatya ve hatmi ekstraktlarında belirlenmiştir.
Medicinal and aromatic plants are widely used due to their secondary
metabolite content, high antioxidant activity and many other biological
activities. The metabolite contents and antioxidant activities of these plants
are analyzed in scientific researches using extracts obtained from different
organic solvents. However, hot water infusions of these plants are widely
consumed by people as tea. In this study, it was aimed to determine the total
phenolic content, flavonoid content and antioxidant activities of hot water
extracts of mint (Mentha piperita), lemon balm (Mellissa
officinalis),
marshmallow (Althea officinalis), chamomile (Matricaria
chamomilla ), green
tea (Camellia sinensis), sage (Salvia
officinalis). Total phenolic compound content was
determined by Folin-Ciocalteu method and flavonoid content was determined by
aluminum chloride method. Antioxidant activities were evaluated by free radical
scavenging activity (DPPH.), ABTS·+radical scavenging
activity and reducing power activity (FRAP) methods. Total phenolic content of
the extracts ranged from 6,71 ± 0,29 to 89,82 ± 0,78 mg GAE /g dry tissue weight (DW). The highest
total phenolic content was determined in green tea extract, followed by sage
and mint extracts, respectively. The flavonoids concentrations of the extracts
ranged from 0,29 ± 0,001 to 0,96 ± 0.014
mg QUA/g DW. The highest flavonoid content was
determined in sage. The highest antioxidant activity
was determined in green tea, mint and sage extracts. The lowest values in terms
of both metabolite and antioxidant activity were determined in chamomile and
marshmallow extracts.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | October 31, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 8 Issue: 2 |