Çalışmada, Helix lucorum ve Cornu aspersum (sinonim: Helix aspersa) türü kara
salyangozlarının yenilebilir et kısmının (ayak+baş) biyokimyasal kompozisyonu değerlendirilmiştir.
Bir yıllık çalışma süresince kuru madde üzerinden elde edilen verilere göre H. lucorum’da ortalama protein,
karbonhidrat, kuru madde, kül ve yağ sırasıyla %65.08±1.40, %15.56±1.69,
%17.30±0.53, %15.53±0.48 ve %3.84±0.45 olarak tespit edilirken C. aspersum türünde sırasıyla
%62.70±1.72, %21.44±12.05, %16.21±0.64, %11.92±0.33 ve %3.93±0.34 olarak
bulunmuştur. Araştırma sonuçları, her iki tür kara salyangozunun biyokimyasal
parametrelerindeki değişimlerin gonadal gelişim, beslenme ve uyku dönemlerinden
etkilendiğini göstermiştir. Protein ve yağın yumurta oluşumunda kullanılan başlıca
kimyasal içerik olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca elde edilen bulgular, kara
salyangozlarının yüksek protein ve düşük yağ oranı ile ideal bir hayvansal
besin olarak değerlendirilebileceğini ortaya koymaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 8 Issue: 3 |