Araştırmada, Malatya il merkezinde yaşayan hane halkının balık tüketim eğilimleri incelenmiştir. Araştırmanın birincil verilerini basit rasgele örnekleme yöntemi ile seçilen 240 kişiden anket yoluyla elde edilen veriler oluşturmuştur. Verilerin istatistiksel analizinde; Binary Lojistik Regresyon analizi, Khi-kare uyum testi analizi ve betimletici istatistiklerden yararlanılmıştır.
Ankete katılanlardan balık tüketenlerin %89’u taze tüketimi tercih ederken, %78’i çeşit olarak deniz balıklarını tercih ettiklerini belirtmiştir. Çalışmada balıketi tercihinde yaş ve eğitim durumunun önemli düzeyde etken olduğu anlaşılmıştır. Balık tüketim sıklığı incelendiğinde; ilköğretim mezunlarının %79’u, ortaöğretim mezunlarının yaklaşık %37’si on beş günde bir, yükseköğretim lisans ve lisansüstü eğitim mezunlarının haftada bir olarak sırasıyla %69 ve %65 oranında olduğu tespit edilmiştir.
Balık tüketim sıklığı dikkate aldığında Malatya ilinde tüketimin Türkiye ortalamasının altında olduğu tahmin edilmektedir. Sosyo-ekonomik nedenlerin yanında, coğrafik şartlar ve taze ürüne ulaşma zorluğu, tüketici eğilimini etkilediği düşünülmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | November 30, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 9 Issue: 2 |