Research Article
BibTex RIS Cite

Sinop’ta 2019 Yılı Avcılık Sezonunda Satışa Sunulan Deniz Balıklarının Fiyat Yönünden İncelenmesi

Year 2021, Volume: 10 Issue: 2, 156 - 164, 08.10.2021

Abstract

Araştırmada, Sinop İlinde 2019 yılında perakende balık satış yerlerinde satılan deniz balıklarının aylık fiyat değişimleri tespit edilerek, türler arasındaki fiyat ilişkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Satış yerleri kademeli örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Satış yerleri tür çeşitliliği ve satış miktarına göre I (yüksek), II (orta) ve III (düşük) olarak gruplandırılmıştır. Her satış grubu birbirinden bağımsız iki farklı satış yeri ile temsil edilmektedir. Araştırma süresince ayda iki kez balık fiyatları günün aynı saatlerinde alınmıştır.
Sinop’ta hamsi (Engraulis encrasicolus ponticu), istavrit (Trachurus trachurus), mezgit (Merlangus merlangus), barbunya (Mullus barbatus), lüfer (Pomatomus saltatrix), kalkan (Psetta maxima) ve palamut (Sarda sarda) türleri balık satış yerlerinde satışı yapılan ekonomik değeri en yüksek olan balıklardır.
Sinop ilinde satışa sunulan balıkların ortalama fiyatları ile Türkiye’deki yıllık ortalama balık fiyatları ile karşılaştırıldığında; mezgit ve barbunya balık fiyatlarının Sinop ilinde, Türkiye ortalamasının altında, hamsi, istavrit, lüfer ve kalkan balıklarının fiyatlarının ise Türkiye ortalamasının üstünde olduğu belirlenmiştir.

Supporting Institution

-

Project Number

-

Thanks

-

References

  • 1.Aydın, M. ve Karadurmus, U. 2012. Consumer Behaviours for Seafood in Ordu Province. Yunus Araştırma Bülteni, 2012 (3):18-23.
  • 2.Çiçek, E., Akgün,H., İlhan, S.,2013. Elazığ İli Balık ti Tüketim Alışkanlığı ve Tercihinin Belirlenmesi. Yunus Araştırma Bülteni 2014(1):3-11.
  • 3.Eman, Ş. B. 2015. Avrupa Birliği Ortak Balıkçılık Politikası ve Karar Alma Mekanizması. T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, AB Uzmanlık Tezi. 91s.
  • 4.FAO, 2020. FishStat Plus-Universal software for fishery statistical time serieshttp: //www. fao.org /fishery/statistics/software/fishstat/en
  • 5.Hatırlı, S.A., Demircan, V., Aktaş, A.R. 2004. Isparta İlinde Ailelerin Balık Tüketiminin Analizi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Y.2004, C.9, S.1 s.245-256.
  • 6.İlkyaz, A. T., Ayaz, A., Akyol, O., Altınağaç, U. 2002. Orta Ege’de Uzatma Ağlarının Balık Popülasyonları Üzerindeki Etkilerinin Araştırılması. TÜBİTAK Yer Deniz ve Atmosfer Bilimleri Araştırma Grubu. Proje No: 198Y023.
  • 7.Karakaya, E. Sökmen, T.Ö., Kırıcı, M., 2021. Erzincan İli Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 6(1):18-29
  • 8.Kotler, P., 1997. Marketing Management: Analysis, Planning, Implementation and Control. 8th Prentice Hall, New Jersey.
  • 9.Pincinato, R.B.M., Asche. F., Oglendi, A., 2020. Climate change and small pelagic fish price volatility. Climatic Change. 161:591–599 doi.org/10.1007/s10584-020-02755-w
  • 10.Saygı, H., Saka, Ş., Fırat, K., Katağan, T., 2006. İzmir Merkez İlçelerinde Kamuoyunun Balık Tüketimi ve Balık Yetiştiriciliğine Yaklaşımı E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, Cilt 23, Sayı (1-2): 133–138, İzmir.
  • 11.Silva, F., ve ark. 2021. Adding Value to Bycatch Fish Species Captured in the Portuguese Coast. Development of New Food Product. Foods 2021, 10, 68. S.1-21 doi.org/10.3390/foods10010068
  • 12.TÜİK, 2019. Su Ürünleri İstatistikleri https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=97&locale=tr
  • 13.Yücel, Ş., Baki, B., Demir, F., Kasa, M., 2017. Sinop’ta 2012-2013 Avcılık Sezonunda Satışa Sunulan Balık Türlerinin Fiyat Yönünden İncelenmesi. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi. 5(11): 1290-1294
Year 2021, Volume: 10 Issue: 2, 156 - 164, 08.10.2021

Abstract

Project Number

-

References

  • 1.Aydın, M. ve Karadurmus, U. 2012. Consumer Behaviours for Seafood in Ordu Province. Yunus Araştırma Bülteni, 2012 (3):18-23.
  • 2.Çiçek, E., Akgün,H., İlhan, S.,2013. Elazığ İli Balık ti Tüketim Alışkanlığı ve Tercihinin Belirlenmesi. Yunus Araştırma Bülteni 2014(1):3-11.
  • 3.Eman, Ş. B. 2015. Avrupa Birliği Ortak Balıkçılık Politikası ve Karar Alma Mekanizması. T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, AB Uzmanlık Tezi. 91s.
  • 4.FAO, 2020. FishStat Plus-Universal software for fishery statistical time serieshttp: //www. fao.org /fishery/statistics/software/fishstat/en
  • 5.Hatırlı, S.A., Demircan, V., Aktaş, A.R. 2004. Isparta İlinde Ailelerin Balık Tüketiminin Analizi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Y.2004, C.9, S.1 s.245-256.
  • 6.İlkyaz, A. T., Ayaz, A., Akyol, O., Altınağaç, U. 2002. Orta Ege’de Uzatma Ağlarının Balık Popülasyonları Üzerindeki Etkilerinin Araştırılması. TÜBİTAK Yer Deniz ve Atmosfer Bilimleri Araştırma Grubu. Proje No: 198Y023.
  • 7.Karakaya, E. Sökmen, T.Ö., Kırıcı, M., 2021. Erzincan İli Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 6(1):18-29
  • 8.Kotler, P., 1997. Marketing Management: Analysis, Planning, Implementation and Control. 8th Prentice Hall, New Jersey.
  • 9.Pincinato, R.B.M., Asche. F., Oglendi, A., 2020. Climate change and small pelagic fish price volatility. Climatic Change. 161:591–599 doi.org/10.1007/s10584-020-02755-w
  • 10.Saygı, H., Saka, Ş., Fırat, K., Katağan, T., 2006. İzmir Merkez İlçelerinde Kamuoyunun Balık Tüketimi ve Balık Yetiştiriciliğine Yaklaşımı E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, Cilt 23, Sayı (1-2): 133–138, İzmir.
  • 11.Silva, F., ve ark. 2021. Adding Value to Bycatch Fish Species Captured in the Portuguese Coast. Development of New Food Product. Foods 2021, 10, 68. S.1-21 doi.org/10.3390/foods10010068
  • 12.TÜİK, 2019. Su Ürünleri İstatistikleri https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=97&locale=tr
  • 13.Yücel, Ş., Baki, B., Demir, F., Kasa, M., 2017. Sinop’ta 2012-2013 Avcılık Sezonunda Satışa Sunulan Balık Türlerinin Fiyat Yönünden İncelenmesi. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi. 5(11): 1290-1294
There are 13 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural, Veterinary and Food Sciences
Journal Section Araştırma Makaleleri
Authors

Şennan Yücel

Birol Baki 0000-0002-2414-1145

Fagan Haydarli This is me 0000-0003-2013-4770

Project Number -
Early Pub Date September 2, 2021
Publication Date October 8, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 10 Issue: 2

Cite

APA Yücel, Ş., Baki, B., & Haydarli, F. (2021). Sinop’ta 2019 Yılı Avcılık Sezonunda Satışa Sunulan Deniz Balıklarının Fiyat Yönünden İncelenmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 10(2), 156-164.
AMA Yücel Ş, Baki B, Haydarli F. Sinop’ta 2019 Yılı Avcılık Sezonunda Satışa Sunulan Deniz Balıklarının Fiyat Yönünden İncelenmesi. GBAD. October 2021;10(2):156-164.
Chicago Yücel, Şennan, Birol Baki, and Fagan Haydarli. “Sinop’ta 2019 Yılı Avcılık Sezonunda Satışa Sunulan Deniz Balıklarının Fiyat Yönünden İncelenmesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 10, no. 2 (October 2021): 156-64.
EndNote Yücel Ş, Baki B, Haydarli F (October 1, 2021) Sinop’ta 2019 Yılı Avcılık Sezonunda Satışa Sunulan Deniz Balıklarının Fiyat Yönünden İncelenmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 10 2 156–164.
IEEE Ş. Yücel, B. Baki, and F. Haydarli, “Sinop’ta 2019 Yılı Avcılık Sezonunda Satışa Sunulan Deniz Balıklarının Fiyat Yönünden İncelenmesi”, GBAD, vol. 10, no. 2, pp. 156–164, 2021.
ISNAD Yücel, Şennan et al. “Sinop’ta 2019 Yılı Avcılık Sezonunda Satışa Sunulan Deniz Balıklarının Fiyat Yönünden İncelenmesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 10/2 (October 2021), 156-164.
JAMA Yücel Ş, Baki B, Haydarli F. Sinop’ta 2019 Yılı Avcılık Sezonunda Satışa Sunulan Deniz Balıklarının Fiyat Yönünden İncelenmesi. GBAD. 2021;10:156–164.
MLA Yücel, Şennan et al. “Sinop’ta 2019 Yılı Avcılık Sezonunda Satışa Sunulan Deniz Balıklarının Fiyat Yönünden İncelenmesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, vol. 10, no. 2, 2021, pp. 156-64.
Vancouver Yücel Ş, Baki B, Haydarli F. Sinop’ta 2019 Yılı Avcılık Sezonunda Satışa Sunulan Deniz Balıklarının Fiyat Yönünden İncelenmesi. GBAD. 2021;10(2):156-64.