Kahramanmaraş İlinde Ekmek Tüketimi ve İsrafı
Year 2022,
Volume: 11 Issue: 3, 30 - 38, 31.12.2022
Emine İkikat Tümer
,
Nzlı Güneş
Abstract
Bu çalışmada Kahramanmaraş ilinde ekmek tüketimi, israfı ve gelir grupları itibariyle israfın boyutlarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaçla Kahramanmaraş ilinde 384 tüketici ile anket yapılmıştır. Anketlerden elde edilen verilerin analizinde F testi kullanılmıştır. Analiz sonucunda tüketicilerin günlük ekmek tüketimi 2.24 adet, ekmek harcaması, 66.17 TL/ay, israf oranı %8.81 ve kişi başına günlük ekmek israfı ise 10.90 gr olarak hesaplanmıştır. Bir kişinin ekmek israfı ile yıllık ekonomiye getirdiği yük 47.74 TL/yıl olarak hesaplanmıştır. Tüketicilerin geliri arttıkça ekmek harcamaları ve israf miktarları da artmaktadır.
References
- Anonim, (2018). Türkiye İsraf Raporu. https://tuketici.ticaret.gov.tr/data/5e6b33e913b876e4200 a0101/Turkiye_Israf_Raporu_2018.pdf (Erişim Tarihi:05.04.2022)
- Anonim, (2019). Türkiye israf raporu. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı. https://www.kutso.org.tr/wp-content/uploads/2019/02/T%C3%BCrkiye-%C4%B0sraf-Raporu.pdf (Erişim Tarihi:05.04.2022)
- Anonim, (2022). Karbonhidratlar. https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/122582/mod_ resource/content/0/Ders%204-Karbonhidratlar.pdf (Erişim Tarihi:05.04.2022)
- Arslan Tontul, S., Çetin Babaoğlu, H. (2019). Un partikül boyutunun ekmeğin fiziksel özellikleri ve raf ömrü üzerine etkisi. Gıda, 44 (5): 898-906 doi: 10.15237/gida.GD19045
- Arslan, N. ve Aydın, H. (2019). Ekmek İsraf Etmeme Niyetinin Değerlendirilmesi Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi Cilt 17 (4), 165-179 Doi:http://dx.doi.org/10.11611/yead.566247
- Cengiz, N. (2019). Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Düzeyleri Farklı Olan Ailelerde Ekmek Tüketim Durumu: Tekirdağ İli Süleymanpaşa İlçe Örneği. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
- Ekmekçi Bal, Z., Sayılı, M. ve Gözener, B. (2013). Tokat ili merkez ilçede ailelerin ekmek tüketimleri üzerine bir araştırma. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 30(1): 61-69.
Ertürk, A., Nilay, A., Sarıca, D. ve Demircan, V. (2015).Isparta İli Kentsel Alanda Ailelerin Ekmek Tüketimi ve İsrafı Akademik Gıda 13(4), 291-298
- Fogliano, V.,Morales, J. F. (2011). EstimationOoDietaryIntake of MelanoidinsFromCoffeeandBread. Food&Function, 2(2), 93– 144.
Gül, A., Işık, H., Bal, T., Özer, S. (2003). Bread Consumption and waste of households in urban area of Adana province. Electronic Journal of Polish Agricultural Universities, Food Science and Technology, 6(2): 10-16.
- İkikat Tümer, E. ve Akbay, C. (2019). Factors Affecting Bread Wastage by Householdsin Kahramanmaras. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University. 36 (3), 230-235
- İkikat Tümer, E., Aytop, Y. ve Yavuz, K.B. (2019). Ekmek İsraf Etme Durumunun ve İsrafta Etkili Olan Faktörlerin Belirlenmesi: Kahramanmaraş Kent Merkezi Örneği. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 6(3): 432–439
- Koç, B. (2011). Ekmek Tüketiminde Tüketici Tercihleri: Van İli Örneği. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü Yayını, TEPGE Yayın No: 196, Ankara.
- Kotancılar, G. Çelik, İ. ve Ertugay, Z. (1995). Ekmeğin besin değeri ve beslenmedeki önemi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(3), 431-441
- Malakootian, M., Dowlatshahi, S.H., Malakootian, M. (2005). The Quality of the Manufactured Breadand Hygienic Conditions of Bakeries. Iranian J Env Health Sci Eng, 2 (2), 72-78.
- Mete, H. 2017. Ekmek İsrafı ve Önleme Yöntemleri, Tekirdağ S.M.M.M. Odası Soayal Bilimler Dergisi, 7, 1-10.
- Newbold, P. 1995. Statistics for Business and Economics. Prentice-Hall International, New Jersey
- O’Connor, A. (2012). Bread Consumption İn The UK: What Are The Main Attitudinal Factors Affecting Currentİntake And Its Place in A Healthy Diet?.Nutrition Bulletin, 37 (4), 368–379.
- Onurlubaş, E. ve Altunışık,R. (2019). Ekmek Tüketim Alışkanlıkları ve İsraf Eğilimi Üzerine Bir Araştırma: Bursa İli Örneği, XI. IBANESS Kongreler Serisi – Tekirdağ / Türkiye March 9-10, 2019, 257-267.
- Özçiçek Dölekoğlu, C., Giray, H.F., Şahin, A. (2014). Mutfaktan Çöpe Ekmek: Tüketim ve Değerlendirme, Akademik Bakış Dergisi, İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi, Türk Dünyası Kırgız-Türk Sosyal Bilimler Enstitüsü,, ISSN:1694-528X Celalabat- Kırgızistan Sayı:44.
- Özdemir Yaman, Z. (2019). Temel Seviye Ekmekçilik. Detay Yayıncılık. İSBN:978-605-254- 106-7. Ankara.
Smith, P.R. and Johansson, J. (2004). Influences of the proportion of solid fat in a shortening on loaf volüme and staling of bread. Journal of SFood Processing and Preservation 28, 359-367.
- Tanık, O. (2006). Ekmek Üretiminde Kalite Uygulamaları ve Müşteri Memnuniyet Dinamiklerinin Belirlenmesi. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Tekirdağ.
- TMO, (2013). Türkiye’de Ekmek İsrafı Raporu. http://www.tmo.gov.tr/Upload/Document /Kampanya/ArastirmaKitabi.pdf (Erişim tarihi: 24.02.2022).
- TÜİK (2022). Hanehalkı tüketim harcaması. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Hanehalki-Tuketim-Harcamasi-2019-33593 (Erişim Tarihi:05.04.2022)
- Vergi, H. (2020). Ekmek İsrafında Tüketici Tercihlerinin Rolü: Bingöl İli Örneği, Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi
- Willhoft, E.M.A. (1973). Recent Developments on the bread stalling Problem. Bakers Digest, 47(6), 14.
Year 2022,
Volume: 11 Issue: 3, 30 - 38, 31.12.2022
Emine İkikat Tümer
,
Nzlı Güneş
References
- Anonim, (2018). Türkiye İsraf Raporu. https://tuketici.ticaret.gov.tr/data/5e6b33e913b876e4200 a0101/Turkiye_Israf_Raporu_2018.pdf (Erişim Tarihi:05.04.2022)
- Anonim, (2019). Türkiye israf raporu. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı. https://www.kutso.org.tr/wp-content/uploads/2019/02/T%C3%BCrkiye-%C4%B0sraf-Raporu.pdf (Erişim Tarihi:05.04.2022)
- Anonim, (2022). Karbonhidratlar. https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/122582/mod_ resource/content/0/Ders%204-Karbonhidratlar.pdf (Erişim Tarihi:05.04.2022)
- Arslan Tontul, S., Çetin Babaoğlu, H. (2019). Un partikül boyutunun ekmeğin fiziksel özellikleri ve raf ömrü üzerine etkisi. Gıda, 44 (5): 898-906 doi: 10.15237/gida.GD19045
- Arslan, N. ve Aydın, H. (2019). Ekmek İsraf Etmeme Niyetinin Değerlendirilmesi Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi Cilt 17 (4), 165-179 Doi:http://dx.doi.org/10.11611/yead.566247
- Cengiz, N. (2019). Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Düzeyleri Farklı Olan Ailelerde Ekmek Tüketim Durumu: Tekirdağ İli Süleymanpaşa İlçe Örneği. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
- Ekmekçi Bal, Z., Sayılı, M. ve Gözener, B. (2013). Tokat ili merkez ilçede ailelerin ekmek tüketimleri üzerine bir araştırma. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 30(1): 61-69.
Ertürk, A., Nilay, A., Sarıca, D. ve Demircan, V. (2015).Isparta İli Kentsel Alanda Ailelerin Ekmek Tüketimi ve İsrafı Akademik Gıda 13(4), 291-298
- Fogliano, V.,Morales, J. F. (2011). EstimationOoDietaryIntake of MelanoidinsFromCoffeeandBread. Food&Function, 2(2), 93– 144.
Gül, A., Işık, H., Bal, T., Özer, S. (2003). Bread Consumption and waste of households in urban area of Adana province. Electronic Journal of Polish Agricultural Universities, Food Science and Technology, 6(2): 10-16.
- İkikat Tümer, E. ve Akbay, C. (2019). Factors Affecting Bread Wastage by Householdsin Kahramanmaras. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University. 36 (3), 230-235
- İkikat Tümer, E., Aytop, Y. ve Yavuz, K.B. (2019). Ekmek İsraf Etme Durumunun ve İsrafta Etkili Olan Faktörlerin Belirlenmesi: Kahramanmaraş Kent Merkezi Örneği. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 6(3): 432–439
- Koç, B. (2011). Ekmek Tüketiminde Tüketici Tercihleri: Van İli Örneği. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü Yayını, TEPGE Yayın No: 196, Ankara.
- Kotancılar, G. Çelik, İ. ve Ertugay, Z. (1995). Ekmeğin besin değeri ve beslenmedeki önemi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(3), 431-441
- Malakootian, M., Dowlatshahi, S.H., Malakootian, M. (2005). The Quality of the Manufactured Breadand Hygienic Conditions of Bakeries. Iranian J Env Health Sci Eng, 2 (2), 72-78.
- Mete, H. 2017. Ekmek İsrafı ve Önleme Yöntemleri, Tekirdağ S.M.M.M. Odası Soayal Bilimler Dergisi, 7, 1-10.
- Newbold, P. 1995. Statistics for Business and Economics. Prentice-Hall International, New Jersey
- O’Connor, A. (2012). Bread Consumption İn The UK: What Are The Main Attitudinal Factors Affecting Currentİntake And Its Place in A Healthy Diet?.Nutrition Bulletin, 37 (4), 368–379.
- Onurlubaş, E. ve Altunışık,R. (2019). Ekmek Tüketim Alışkanlıkları ve İsraf Eğilimi Üzerine Bir Araştırma: Bursa İli Örneği, XI. IBANESS Kongreler Serisi – Tekirdağ / Türkiye March 9-10, 2019, 257-267.
- Özçiçek Dölekoğlu, C., Giray, H.F., Şahin, A. (2014). Mutfaktan Çöpe Ekmek: Tüketim ve Değerlendirme, Akademik Bakış Dergisi, İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi, Türk Dünyası Kırgız-Türk Sosyal Bilimler Enstitüsü,, ISSN:1694-528X Celalabat- Kırgızistan Sayı:44.
- Özdemir Yaman, Z. (2019). Temel Seviye Ekmekçilik. Detay Yayıncılık. İSBN:978-605-254- 106-7. Ankara.
Smith, P.R. and Johansson, J. (2004). Influences of the proportion of solid fat in a shortening on loaf volüme and staling of bread. Journal of SFood Processing and Preservation 28, 359-367.
- Tanık, O. (2006). Ekmek Üretiminde Kalite Uygulamaları ve Müşteri Memnuniyet Dinamiklerinin Belirlenmesi. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Tekirdağ.
- TMO, (2013). Türkiye’de Ekmek İsrafı Raporu. http://www.tmo.gov.tr/Upload/Document /Kampanya/ArastirmaKitabi.pdf (Erişim tarihi: 24.02.2022).
- TÜİK (2022). Hanehalkı tüketim harcaması. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Hanehalki-Tuketim-Harcamasi-2019-33593 (Erişim Tarihi:05.04.2022)
- Vergi, H. (2020). Ekmek İsrafında Tüketici Tercihlerinin Rolü: Bingöl İli Örneği, Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi
- Willhoft, E.M.A. (1973). Recent Developments on the bread stalling Problem. Bakers Digest, 47(6), 14.