Makalenin konusu Nagidos kazılarından ele geçen mutfak ve pişirim
kaplarıdır. Bunlar arasında çeşitli tipte pişmiş toprak mortarlar, taş
mortarlar ve diğer birkaç kaptan oluşan mutfak kapları ile pişirim testisi ve
amphoraları, farklı formlarda chytralar, lopaslar, tagenonlar, bir mangal ve
kapakları içeren pişirim kapları tespit edilmiştir. Kaplar, Nagidos
Akropolü'nün farklı alanlarındaki Θ17, Θ18, Z30, J25, SUR I, SUR II, ЕΦ14, Φ15a, Φ16 sektörlerinden ele geçmiştir. Bu sektörler Nagidos mutfak ve
pişirim kaplarının tarihlemeleri için önemli bir kriter olmuştur.
Nagidos'ta en erken buluntular, M. Ö. 7. yüzyılın 2. yarısına geri
gitmektedir. Arkeolojik buluntular, Nagidos Akropolü'nün M. Ö. 2. yüzyıl
ortalarına doğru ise terk edildiğini göstermektedir. Bu süreçte, kentte Arkaik
dönemden beri seramik üretiminin olduğu, Hellenistik dönemde ise bunun ivme
kazandığı anlaşılmaktadır. Bu çalışma sonucunda, Nagidos'ta Arkaik, Klasik ve
Hellenistik dönemlere ait mutfak ve pişirim kapları tespit edilmiştir. Bunların
kil renkleri ve içerikleri, kentin ince seramikleriyle paralel özellikler
sergilemektedir. Form gruplarının çoğu, antik dünyanın diğer merkezlerinden de
bilinen tiplerdir. Bunun yanında özellikle mortarların bazı tiplerinin
karşılaştırma örnekleri tespit edilememiştir. Bu veriler Nagidos'ta ince
seramiklerle paralel olarak mutfak ve pişirim kaplarının da üretildiğini
düşündürmektedir.
Nagidos Mutfak ve Pişirim Kabı Arkaik Donem Klasik Donem Hellenistik Donem Mortar Chytra Lopas Tagenon
The subject of this article is the kitchen and cooking containers from
Nagidos. Amongst the cooking wares have been identified as such, there are the
kitchen containers including various mortars, of terracotta and of stone, and
several other containers including cooking jugs and amphoras, chytrai of
various forms, lopades, tagenon, a brazier and lids. Utensils, were recovered
from the Ө17, Ө18, Z30, J25, SUR I, SUR II, ЕФ14, Ф15a, Ф16 sectors in
different areas of the acropolis of Nagidos. These sectors have provided
important criteria in the dating of the kitchen and cooking wares of Nagidos.
The earliest remains at Nagidos date from the 2nd half of the 7th
century B.C. Archaeological remains indicate that the acropolis of Nagidos was
abandoned towards the middle of the 2nd century B.C. In the course of
excavations it was understood there has been ceramic production since the
Archaic period in Nagidos and ceramic production increased in the Hellenistic
period. As a result of this study, the kitchen and cooking containers belonging
to the Archaic, Classical and Hellenistic periods have been identified at
Nagidos. The clay colour and content shares common features with the city's
fine ceramics. Most of the groups of forms are of types familiar from other
centres of the ancient world. However, parallels with the form of the mortars
could not be found. The data suggest that the kitchen ware and the cooking
containers were produced in Nagidos in parallel with the production of Nagidos
fine ceramic ware.
Nagidos kitchen and cooking ware Archaic Period Classical Period Hellenistic Period Mortar Chytra Lopas Tagenon
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | May 15, 2015 |
Submission Date | November 15, 2014 |
Published in Issue | Year 2015 |