The aim of this study was to search vegetable oil bleaching abilities of 30 different adsorbent materials placed into four groups (natural clay, acid-activated natural clay, synthetic adsorbent, metal-organic frames). After oil treatment against control sample, oil color (L, a*, b* values), oil weight loss (%), free fatty acidity (FFA), peroxide value (PV), and the specific extinctions of K232 and K270 were measured. Based on the data analysis, natural montmorillonite, acid-activated halloysite, Dowex, and Ti-MOF were selected, and tested in the same way against two commercial bleaching earth (C.B.E.) samples. Finally, an equal weight portion mixture of the four selected adsorbents were prepared and tested against C.B.Es. Results indicated that acid activated halloysite and Dowex had certain potentials to be implemented in oil bleaching. In conclusion, some other clay modification techniques suggested being applied to those potential adsorbents to improve their bleaching activity for potential commercial applications.
Bu çalışmanın amacı dört grup altında (natürel kil, asit-aktive natürel kil, sentetik adsorban, metal-organik kafes) toplanmış 30 farklı adsorbentin bitkisel yağ ağartma kapasitelerinin araştırılmasıdır. Ağartma işlemi sonrasında yağlarda, yağ rengi (L, a*, b* değerleri), yağ ağırlık kaybı (%), serbest yağ asitliği (SYA), peroksit değeri (PD), ve K232 ile K270 özgül sönümleme katsayıları ölçülmüştür. Veri analizi sonucunda, doğal montmorollonit, asit-aktive halloysit, Dowex ve Ti-MOF seçilmiş, ve aynı yolla ticari ağartma topraklarına karşı test edilmiştir. Nihayet, seçilmiş adsorbanların eşit ağırlıklı bir karışımı hazırlanmış ve yine ticari örneklere karşı test edilmiştir. Asit-aktive halloysit ve Dowex’in diğerlerinden daha yüksek ağartma potansiyeli olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, bazı kil modifikasyon tekniklerinin bu potansiyel adsorbanlara uygulanarak ticari uygulamalar için kapasitelerinin artırılabileceği değerlendirilmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 16, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 |