Pesticides are chemicals used to combat insects, rodents, fungi and weeds, which are agricultural pests. In this study, it was aimed to determine pesticide residues of the pickled vine leaves produced by industrial and traditional methods from Narince variety grown in Tokat. The amounts of pesticides in the pickled vine leaves were determined by the QuEChERS (quick, easy, cheap, effective, rugged and safe) method. As a result of pesticide analysis performed on pickled vine leaves, 13 different pesticide active ingredients were determined and 8 pesticides were found to be above the maximum residue limit (MRL) value. While, the highest substance amounts according to MRL values were cyhalothrin, pyraclostrobin, cypermethrin, boscalid, the most detected pesticide active ingredients were ethiofencarb, isocarbofos, cyhalothrin, respectively. As a consequence of the investigation, it was found that detected some pesticide residue amounts from pickled vine leaves were at a level that would pose a health risk.
Tokat Gaziosmanpaşa University Scientific Research Projects Unit (TGOÜ-BAP)
2019/19
We would like to thank TGOÜ-BAP for funding the study.
Pestisitler tarım zararlıları olan böcek, kemirgen, mantar ve yabani otlarla mücadele de kullanılan kimyasallardır. Bu çalışmada, Tokat ilinde yetiştirilen Narince çeşidinden endüstriyel ve geleneksel yöntemlerle üretilen salamura asma yapraklarında pestisit kalıntılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Salamura asma yapraklarındaki pestisit miktarları QuEChERS (hızlı, kolay, ucuz, etkili, dayanıklı ve güvenli) yöntemi ile belirlenmiştir. Salamura asma yapraklarında yapılan pestisit analizi sonucunda 13 farklı pestisit etken maddesi tespit edilmiş olup 8 pestisit maksimum kalıntı limiti (MRL) değerinin üzerinde bulunmuştur. MRL değerlerine göre en yüksek pestisit miktarları sihalotrin, piraklostrobin, sipermetrin, boskalid iken en çok tespit edilen pestisit maddeleri sırasıyla etiyofenkarb, izokarbofos, sihalotrin olmuştur. Araştırma sonucunda, salamura asma yapraklarında tespit edilen bazı pestisit kalıntı miktarlarının sağlık açısından risk oluşturacak düzeyde olduğu belirlenmiştir
2019/19
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Safety, Traceability, Certification and Authenticity |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | 2019/19 |
Early Pub Date | December 6, 2023 |
Publication Date | December 15, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 |