Considering the areas of use of phenolic compounds, it is important to determine the concentrations at which they show synergistic and antagonistic interactions for their integration into various systems and their correct use. In this study, the synergistic interaction concentration of rosmarinic acid, gallic acid, and caffeic acid was determined by Folin–Ciocalteu and FRAP methods. The central composite design–response surface methodology was used to determine the optimum concentration for synergistic interaction. As a result of the optimization, caffeic acid, rosmarinic acid, and gallic acid showed synergistic interaction at 7.87 μM, 6.75 μM and 9.42 μM concentrations for Folin–Ciocalteu method; 8.03 μM, 9.34 μM and 6.00 μM concentration for FRAP method respectively. The capacity of phenolic compounds to prevent the formation of DNA base damage products was evaluated by GC–MS/MS. As a result, the synergistic concentration of three phenolics reduces the DNA damage products at 37.17% (FOLIN) and 40.17% (FRAP).
Fenolik bileşiklerin kullanım alanları düşünüldüğünde, sinerjik ve antagonistik etkileşim gösterdikleri konsantrasyonların belirlenmesi, çeşitli sistemlere entegrasyonları ve doğru kullanımları için önemlidir. Bu çalışmada, rosmarinik asit, gallik asit ve kafeik asidin sinerjik etkileşim konsantrasyonu Folin–Ciocalteu ve FRAP yöntemleri ile belirlenmiştir. Sinerjik etkileşim için optimum konsantrasyonu belirlemek üzere merkezi kompozit dizayn–yanıt yüzeyi metodolojisi kullanılmıştır. Optimizasyon sonucunda kafeik asit, rosmarinik asit ve gallik asit Folin–Ciocalteu yöntemi için sırasıyla 7.87 μM, 6.75 μM ve 9.42 μM konsantrasyonlarında; FRAP yöntemi için 8.03 μM, 9,34 μM ve 6.00 μM konsantrasyonlarında sinerjik etkileşim göstermiştir. Fenolik bileşiklerin DNA baz hasarı ürünlerinin oluşumunu önleme kapasitesi GC–MS/MS ile değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, üç fenoliğin sinerjik konsantrasyonu DNA hasar ürünlerini %37.17 (FOLIN) ve %40.17 (FRAP) oranında azaltmaktadır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Biotechnology |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 10, 2024 |
Submission Date | January 9, 2024 |
Acceptance Date | August 5, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 |