Yemişen, diğer adı ile kırmızı alıç (Crataegus spp.) Rosaceae familyasına ait bir bitki olup Dünya’da ılıman iklime sahip Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’nın farklı bölgelerinde yetişmekte ve aynı zamanda Türkiye’nin farklı bölgelerinde de yayılım göstermektedir. Meyveleri beğenilerek tüketilmekle birlikte bitkinin yaprak ve sapları, fenolik asitler ve flavonoidler gibi antioksidan biyoaktif bileşenlerce oldukça zengindir. Bu çalışmada, Türkiye’nin farklı bölgelerinden temin edilen iki farklı yemişen türünün fitokimyasal ve antioksidan özellikleri araştırılmıştır. Crataegus monogyna Jacq. Ve Crataegus laevigata (Poir.) DC. Yemişen türlerine ait meyve, pulp, çekirdek ve saplarında toplam fenolik madde (TFM) içeriği ve DPPH radikal süpürme aktivitesi, organik asit ve şeker profili ve mineral dağılımları belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, en bol bulunan makro-mineral K, mikro-mineral Fe, hâkim asit malik asit ve baskın şeker fruktoz olarak belirlenmiştir. Her iki kırmızı alıç türünde de meyve pulplarının TFM bakımından zengin olduğu ve meyvenin saplarının ise daha yüksek antioksidan kapasiteye sahip olduğu belirlenmiştir.
Crataegus monogyna Jack. Crataegus laevigata (Poir.) DC Toplam Fenolik DPPH Mineral Askorbik asit Fruktoz
Yemişen, also known as red hawthorn (Crataegus spp.), is a plant belonging to the Rosaceae family and grows in different regions of Asia, Europe and North America with temperate climates, and is also spread in different regions of Turkey. Although its fruits are consumed with pleasure, the leaves and stems of the plant are rich in antioxidant bioactive components such as phenolic acids and flavonoids. In this study, the phytochemical and antioxidant properties of two different Crataegus species obtained from different regions of Turkey were investigated. Total phenolic (TP) content, DPPH radical scavenging activity, organic acid and sugar profile and mineral distributions were determined in the fruits, pulp, seeds and stems of Crataegus monogyna Jacq., and Crataegus laevigata (Poir.) DC. According to the obtained results, the most abundant macro-mineral was determined to be K, the micro-mineral was Fe, the dominant acid was malic acid, and the dominant sugar was fructose. In both red hawthorn species, it was determined that the fruit pulps were rich in TPC, and the stems of the fruit had higher antioxidant capacity.
Crataegus monogyna Jack. Crataegus laevigata (Poir.) DC Total Phenolic DPPH Mineral Ascorbic acid Fructose
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Chemistry and Food Sensory Science |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 14, 2024 |
Submission Date | June 3, 2024 |
Acceptance Date | July 16, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 |