Sporulation and germination of Bacillus
cereus are important about foodborne illnesses. Bacteria form spores when
there’s any life threat and germinate when the conditions are back to normal.
Composition of the food also affects sporulation. In this study, 8 different
kinds of media found in literature were studied and selecting optimal medium
for B. cereus sporulation was aimed. B. cereus ATCC 11778 was inoculated
to the media and results were obtained on 5th, 12th and 18th days. Sporulation
efficiency was indicated by percentage of TSAMB to TAMB. The fastest
sporulation was occurred in m-TGEA medium in 5 days with 52 % efficiency rate,
whereas m-DTSB was selected as the most effective medium with 92 % efficiency
rate. In this study, it was observed that, content of media highly affects
sporulation velocity and rate. Low water activity, occurrence of manganese
compounds and low carbon sources supports formation of spores.
Gıdalarda Bacillus cereus kaynaklı hastalıklarda
bakterinin sporlanması ve germinasyonu önemlidir. Bakteriler, yaşamsal bir
tehdit altında olduklarında spor oluştururlar ve koşullar normale döndüğünde
çimlenerek yaşamlarına devam ederler. Gıdanın bileşimi de sporlanma üzerinde
etkilidir. Bu çalışmada, literatürde rastlanan 8 farklı besiyeri kullanılmak
suretiyle, B. cereus’un sporlanması için en uygun besiyerinin seçilmesi
amaçlanmıştır. Seçilen besiyerlerine önceden aktifleştirilmiş B. cereus
ATCC 11778 suşu inoküle edilmiş, inkübasyona bırakılan besiyerlerinden 5., 12.
ve 18. günlerde sonuç alınmıştır. Bakterilerin ne kadarının spor oluşturduğu, %
TSAMB/TAMB oranı ile belirlenmiş ve sporlanma verimi en yüksek besiyeri
belirlenmiştir. En hızlı sporlanma 5 gün sonunda %58 oranla m-TGEA’da
gerçekleşirken 18 gün inkübasyon sonucunda en yüksek spor oranı %92 ile m-DTSB
besiyeri en verimli besiyeri olarak seçilmiştir. Besiyeri içeriklerinin
sporlanma hızını ve oranını etkilediğinin gözlendiği çalışmada su aktivitesinin
düşüklüğü, mangan bileşiklerinin varlığı ve karbon kaynağının düşüklüğünün
sporlanmayı desteklediği sonucuna varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Other ID | GD18016 |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 8, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 |