Pectinases have been used for
many industrial applications since long time ago. The largest industrial
application of these enzymes is in fruit juice and wine production for the
extraction, filtration and clarification and for the maceration of fruits and vegetables.
They work by enzymatic breaking down of the cell wall.In this study it was
aimed to use the previously optimized shake flask media formulation in batch
mode 1 L scale serial bioreactor system and 5 L scale in order to investigate
the effects of substrate concentration and scale on PG activity and biomass
production. In conclusion it was observed that average PG activity (101.29
U/ml) obtained in 5L scale bioreactor experiments was higher than the maximum
PG activity (88.55 U/ml) at 40 g/L orange peel (OP) concentration obtained in
the 1 L scale substrate concentration experiment. Furthermore,PG activity
increased with an increase in substrate concentration except for 60 g/L orange
peel concentration.
Pektinazlar, uzun zaman önceden beri bir çok endüstriyel
uygulama için kullanılmıştır. Bu enzimlerin en büyük endüstriyel uygulaması
meyve suyu ve şarap üretiminde ekstraksiyon, berraklaştırma ve filtrasyon
ayrıca meyve ve sebzelerin maserayonudur. Hücre duvarının enzimatik
parçalanması yoluyla etki ederler. Bu çalışmada, substrat konsantrasyonunun ve
ölçek büyütmenin PG aktivitesi ve biyokütle üretimi üzerindeki etkilerini
araştırmak için daha önce erlenlerde optimize edilmiş medya formülasyonunun
kesikli tip 1 L ölçekli seri biyoreaktör sistemi ve 5 L ölçekte kullanılması
amaçlanmıştır. Sonuç olarak, 5 L ölçekli biyoreaktör deneylerinde elde edilen
ortalama PG aktivitesinin (101,29 U/ml), 1 L ölçekli substrat konsantrasyonu
deneyinden elde edilen 40 g/L portakal kabuğu konsantrasyonundaki maksimum PG
aktivitesinden (88,55 U/ml) daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca 60 g/L
portakal kabuğu konsantrasyonu hariç substrat konsantrasyonu arttıkçaPG
aktivitesi de artmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 17, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |