Bu çalışmada farklı rekolte
(2010, 2011, 2012, 2013) yıllarına ait Kalecik/Ankara ve Güney/Denizli yöresi
Kalecik karası (KK) şaraplarının duyusal tanımlayıcılarının belirlenmesi
amaçlanmıştır. Duyusal değerlendirmede
Tanımlayıcı Duyusal Analiz (DA) yöntemi kullanılmış ve sonuçlar Temel Bileşen
Analiz (PCA) ile değerlendirilmiştir. Örnekler ülkemizde
kontrollü koşullarda üretim yapan ve verim kontrolü sağlayan şarap
üreticilerinden sağlanmıştır. DA ve PCA sonucunda Kalecik karası şaraplarının en baskın ortak aroma
ile ilgili duyusal tanımlayıcıları kırmızı meyve, siyah meyve ve kuru meyve
kokuları olmuştur. Ankara yöresi şaraplarında kırmızı meyve, çiçek ve baharat
kokuları Denizli yöresi şaraplarına göre daha baskın bulunurken, Denizli yöresi
şaraplarında kuru meyve ve marmelat kokuları daha ön plana çıkmıştır.
Panelistler kırmızı meyve karşılığı olarak vişne, çilek, kırmızı erik, ahududu
kokusunu, siyah meyve olarak bektaşi üzümü, böğürtlen, yaban mersini kokusunu,
kuru meyve olarak kuru erik, kuru üzüm ve kuru incir kokularını
tanımlamışlardır. Duyusal analiz verilerine uygulanan PCA sonucunda genç
Kalecik karası şaraplarının kırmızı meyve, siyah meyve, çiçek, renk, genel
izlenim, gövde ve kompleks kriterleri ile korele iken, Yıllanmış şaraplar ise
kuru meyve, vanilya, baharat, çikolata, marmelat gibi kriterler ile korelasyon
göstermiştir.
In this study, sensory descriptors of Kalecik Karası
(KK) wines belong to different vintages (2010, 2011, 2012, and 2013) from two
different geographic regions of Kalecik/ Ankara and Güney/ Denizli were aimed
to investigate. Sensory evaluation was carried out by Descriptive Sensory Analysis (DA) method. Principal Component Analyses (PCA) was used
to evaluate the sensory data. Samples have been provided from the winery that
made production under controlled conditions with yield control. In consequence
of DA and PCA, main dominant attributes of KK wines were red fruit, dark fruit
and dry fruit odors. In Ankara wines; red fruit, flowery and spicy notes were
more dominant whereas In Denizli wines; dry fruit and marmalade notes were
dominant. Panelist were refers to cherry, strawberry, red plum and raspberry odors
as a red fruit descriptive; gooseberry, blackberry and blueberry odors as a
dark fruit descriptive and plum, raisin and fig odors as a dry fruit
descriptive. As a result of Principal Component Analyses (PCA) in sensory
evaluations, young KK wines has shown positive correlation with red fruit, dark
fruit, flowery, color, body, complexity and harmony attributes whereas aged KK
wines has shown positive correlation with dry fruit, vanilla, spices, chocolate
and jam attribute.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | February 15, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 42 Issue: 1 |