Ripe kiwifruit (Actinidia deliciosa cv. Hayward)
was packaged using zeolite incorporated polyethylene (PE) bags under passive
modified atmosphere (20.9% O2, 79% N2) and stored at 4 oC
for 20 days in order to extent the
shelf life. PE bags with no zeolite and unpackaged samples were taken as the
control groups, and weight loss (%), headspace gas analysis (O2 and
CO2%), physical (color and texture (N)) and chemical analysis (brix,
pH, titratable acidity (%)) and sensory evaluation were performed on 0, 5, 10,
15 and 20. days of storage. On the 20th day, the mass loss of unpackaged sample
was 4.18% while it was less than 1% for zeolite added and control PE bags. O2%
level in the control bags decreased continuously during increased storage down
to 4% on the 20th day. However, equilibrium atmosphere was established around
15% O2 at 5th day in zeolite added bags. CO2 level was
higher in control bags than that of zeolite added bags during storage. Titratable acidity in packaged samples was
lower than unpackaged samples, and pH was higher in packaged fruits compared to
unpackaged ones. However, there was no significant difference between packaged
and unpackaged groups in terms of brix on the 20th day. Only kiwifruits
packaged with active PE were acceptable in terms of sensorial color, texture
and taste at the end of the storage. The shelf life of kiwifruit was suggested
at least 20 days in zeolite-added PE bags at 4 oC.
Olgunlaşmış kivi meyvesi (Actinidia
deliciosa, Hayward çeşidi) raf ömrünü uzatmak amacıyla zeolit katkılı
polietilen (PE) torbalar kullanılarak pasif modifiye atmosfer koşullarında
(%20.9 O2, %79 N2) ambalajlanmış ve 4 °C’de 20 gün depolanmıştır. Zeolit içermeyen PE torbalar ve ambalajsız
örnekler kontrol örnekleri olarak belirlenmiş ve 0, 5, 10, 15 ve 20. günlerde
kütle kaybı (%), tepe boşluğu gaz analizi (%O2 ve CO2),
fiziksel (renk ve tekstür (N)), kimyasal (briks, pH, titrasyon asitliği) ve
duyusal analizler yapılmıştır. Kütle kaybı ambalajsız örneklerde 20. günde
%4.18 iken, katkısız ve katkılı PE torbalarda %1’in altında kalmıştır. Kontrol torbalarında %O2
oranı depolama süresince sürekli bir düşüş eğilimi göstermiş ve 20. günde %4
olarak tespit edilmiştir. Buna karşılık zeolit içeren torbalarda 5. günde
oluşan %15 O2 oranının sabitlenmesiyle depolamanın devamında denge
atmosferi sağlanmıştır. %CO2 oranının ise depolama süresince zeolit
içermeyen torbalarda daha yüksek düzeylerde seyrettiği gözlenmiştir. 20. günde
ambalajlı örneklerde titrasyon asitliği ambalajsız örneklere göre daha düşük,
pH ise daha yüksek bulunmuş (P≤0.05);
briks değerlerinde istatistiksel açıdan önemli bir farklılık tespit
edilmemiştir (P>0.05). Duyusal
değerlendirmelere göre 20. günde sadece zeolit katkılı PE ile ambalajlanmış
kiviler renk, tekstür ve tat açısından kabul edilebilir bulunmuştur. Zeolit
katkılı PE torbalarda kivi meyvesinin raf ömrü 4 oC’de en az 20 gün
olarak belirlenmiştir.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | February 8, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 42 Issue: 3 |