Research Article
BibTex RIS Cite

TEKİRDAĞ'DA SATIŞA SUNULAN IHLAMUR (Tilia spp.) ve KUŞBURNU (Rosa canina) ÖRNEKLERİNDE AFLATOKSİNLERİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI

Year 2017, Volume: 42 Issue: 3, 287 - 296, 02.03.2017

Abstract

Bu çalışmada, Tekirdağ ili ve
ilçelerindeki farklı satış noktalarından temin edilen 15 adet ıhlamur ve 15
adet kuşburnu örneğinde, aflatoksin B1 (AFB1), B2
(AFB2), G1 (AFG1) ve G2 (AFG2)
varlığı HPLC yöntemi ile araştırılmıştır. Ayrıca, örneklerde nem, su aktivitesi
(aw) tayini, toplam mezofilik aerobik bakteri ve toplam maya küf
sayımı da yapılmıştır. Aflatoksin analizi sonucunda, ıhlamur örneklerinden
birinde 0.158 µg/kg AFG1 ve 0.168 µg/kg AFG2, bir
diğerinde ise 0.162 µg/kg AFG2 bulunmuş, örneklerdeki aflatoksin
miktarlarının yasal limitlerin altında olduğu belirlenmiştir. Diğer ıhlamur ve
kuşburnu örneklerinde ise, düzeyi tayin limitinin (AFB1, AFB2,
AFG1 ve AFG2 için sırasıyla 0.155, 0.168, 0.156, 0.162
µg/kg) altında olmakla birlikte, incelenen aflatoksinlerden en az biri tespit
edilmiştir. Bu çalışmada incelenen örneklerde düşük düzeyde de olsa
aflatoksinlerin tespit edilmesi, özellikle hassas tüketici grupları tarafından bitki
çayı olarak tüketilebilen ıhlamur ve kuşburnu gibi ürünlerde aflatoksinlerin
bulunabileceğini göstermektedir.

References

  • Sezik E. 2011. Bitkilerin Dünyası: Dostlar. Klinik Toksikoloji Derneği 16. Kongresi, 18-21 Mayıs, Kayseri, Türkiye, 28.
  • Žegarac JP, Šamec D, Piljac A. 2013. Herbal Teas: A Focus on Antioxidant Properties. In: Tea in Health and Disease Prevention, Preedy VR. (ed), Academic Press, UK, pp. 129-140.
  • Ivanova D, Gerova D, Chervenkov T, Yankova T. 2005. Polyphenols and Antioxidant Capasitiy of Bulgarian Medicinal Plants. J Ethnopharmacol, 96: 145-150.
  • Tschiggerl C, Bucar F. 2012. The Volatile Fraction of Herbal Teas. Phytochem Rev, 11: 245-254.
  • Polat R, Selvi S, Çakılcıoğlu U, Açar M. 2012. Bingöl Semt Pazarlarında Satılan Yabani Bitkilerin Etnobotanik Açıdan İncelenmesi. Bio Divers Conserv, 5 (3): 155-161.
  • Fidan MS, Öz A, Adanur H, Turan B. 2013. Gümüşhane Yöresinde Yetişen Bazı Önemli Odun Dışı Orman Ürünleri ve Kullanım Miktarları. Gümüşhane Univ J Sci Tech Inst, 3 (2): 40-48.
  • Ulusoy A, Şeker M. 2013. Türkiye’de Değişen Çay Tüketim Alışkanlıkları Projesi. Trabzon Ticaret Borsası, Türkiye, 64 s.
  • Martins HM, Martins ML, Dias MI, Bernardo F. 2001. Evaluation of Microbiological Quality of Medicinal Plants Used in Natural Infusions. Int J Food Microbiol, 68: 149-153.
  • Vitullo M, Ripabelli G, Fanelli I, Tamburro M, Delfine S, Sammarco ML. 2011. Microbiological and Toxicological Quality of Dried Herbs. Lett Appl Microbiol, 52: 573-580.
  • Araújo MGF, Bauab TM. 2012. Microbial Quality of Medicinal Plant Materials. Latest Research into Quality Control, Akyar I (ed), InTech, pp. 67-81.

DETERMINATION OF AFLATOXINS in LINDEN (Tilia spp.) and ROSEHIP (Rosa canina) SAMPLES SOLD in TEKİRDAĞ PROVINCE

Year 2017, Volume: 42 Issue: 3, 287 - 296, 02.03.2017

Abstract

Aflatoxin B1
(AFB1), B2 (AFB2), G1 (AFG1)
and G2 (AFG2) contents of 15 linden and 15 rosehip
provided from supermarkets, herbalists and bazaars in Tekirdağ province were
investigated using HPLC method. Samples were also assayed for moisture, water
activity (aw) total mesophilic aerobic bacteria (TMAB) and total
yeast and mould counts. One of the linden samples was determined to contain AFG1
and AFG2 at levels of 0.158 µg/kg and 0.168 µg/kg,
respectively. AFG2 content of another linden sample was determined
to be 0.162 µg/kg. Aflatoxin levels of these samples were lower than the
maximum permissible levels. The rest of the samples were determined to be
contaminated with at least one of the four aflatoxins with levels below LOQ
(0.155; 0.168; 0.156; 0.162 µg/kg for AFB1, AFB2, AFG1,
AFG2, respectively). The existence of aflatoxins in the samples even
in low levels shows that plant materials such as linden and rosehip consumed as
herbal tea by sensitive consumer groups may contain aflatoxins.

References

  • Sezik E. 2011. Bitkilerin Dünyası: Dostlar. Klinik Toksikoloji Derneği 16. Kongresi, 18-21 Mayıs, Kayseri, Türkiye, 28.
  • Žegarac JP, Šamec D, Piljac A. 2013. Herbal Teas: A Focus on Antioxidant Properties. In: Tea in Health and Disease Prevention, Preedy VR. (ed), Academic Press, UK, pp. 129-140.
  • Ivanova D, Gerova D, Chervenkov T, Yankova T. 2005. Polyphenols and Antioxidant Capasitiy of Bulgarian Medicinal Plants. J Ethnopharmacol, 96: 145-150.
  • Tschiggerl C, Bucar F. 2012. The Volatile Fraction of Herbal Teas. Phytochem Rev, 11: 245-254.
  • Polat R, Selvi S, Çakılcıoğlu U, Açar M. 2012. Bingöl Semt Pazarlarında Satılan Yabani Bitkilerin Etnobotanik Açıdan İncelenmesi. Bio Divers Conserv, 5 (3): 155-161.
  • Fidan MS, Öz A, Adanur H, Turan B. 2013. Gümüşhane Yöresinde Yetişen Bazı Önemli Odun Dışı Orman Ürünleri ve Kullanım Miktarları. Gümüşhane Univ J Sci Tech Inst, 3 (2): 40-48.
  • Ulusoy A, Şeker M. 2013. Türkiye’de Değişen Çay Tüketim Alışkanlıkları Projesi. Trabzon Ticaret Borsası, Türkiye, 64 s.
  • Martins HM, Martins ML, Dias MI, Bernardo F. 2001. Evaluation of Microbiological Quality of Medicinal Plants Used in Natural Infusions. Int J Food Microbiol, 68: 149-153.
  • Vitullo M, Ripabelli G, Fanelli I, Tamburro M, Delfine S, Sammarco ML. 2011. Microbiological and Toxicological Quality of Dried Herbs. Lett Appl Microbiol, 52: 573-580.
  • Araújo MGF, Bauab TM. 2012. Microbial Quality of Medicinal Plant Materials. Latest Research into Quality Control, Akyar I (ed), InTech, pp. 67-81.
There are 10 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Nuray Can Can This is me

Serap Duraklı Velioğlu

Publication Date March 2, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 42 Issue: 3

Cite

APA Can, N. C., & Duraklı Velioğlu, S. (2017). TEKİRDAĞ’DA SATIŞA SUNULAN IHLAMUR (Tilia spp.) ve KUŞBURNU (Rosa canina) ÖRNEKLERİNDE AFLATOKSİNLERİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI. Gıda, 42(3), 287-296.
AMA Can NC, Duraklı Velioğlu S. TEKİRDAĞ’DA SATIŞA SUNULAN IHLAMUR (Tilia spp.) ve KUŞBURNU (Rosa canina) ÖRNEKLERİNDE AFLATOKSİNLERİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI. The Journal of Food. May 2017;42(3):287-296.
Chicago Can, Nuray Can, and Serap Duraklı Velioğlu. “TEKİRDAĞ’DA SATIŞA SUNULAN IHLAMUR (Tilia spp.) Ve KUŞBURNU (Rosa Canina) ÖRNEKLERİNDE AFLATOKSİNLERİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI”. Gıda 42, no. 3 (May 2017): 287-96.
EndNote Can NC, Duraklı Velioğlu S (May 1, 2017) TEKİRDAĞ’DA SATIŞA SUNULAN IHLAMUR (Tilia spp.) ve KUŞBURNU (Rosa canina) ÖRNEKLERİNDE AFLATOKSİNLERİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI. Gıda 42 3 287–296.
IEEE N. C. Can and S. Duraklı Velioğlu, “TEKİRDAĞ’DA SATIŞA SUNULAN IHLAMUR (Tilia spp.) ve KUŞBURNU (Rosa canina) ÖRNEKLERİNDE AFLATOKSİNLERİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI”, The Journal of Food, vol. 42, no. 3, pp. 287–296, 2017.
ISNAD Can, Nuray Can - Duraklı Velioğlu, Serap. “TEKİRDAĞ’DA SATIŞA SUNULAN IHLAMUR (Tilia spp.) Ve KUŞBURNU (Rosa Canina) ÖRNEKLERİNDE AFLATOKSİNLERİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI”. Gıda 42/3 (May 2017), 287-296.
JAMA Can NC, Duraklı Velioğlu S. TEKİRDAĞ’DA SATIŞA SUNULAN IHLAMUR (Tilia spp.) ve KUŞBURNU (Rosa canina) ÖRNEKLERİNDE AFLATOKSİNLERİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI. The Journal of Food. 2017;42:287–296.
MLA Can, Nuray Can and Serap Duraklı Velioğlu. “TEKİRDAĞ’DA SATIŞA SUNULAN IHLAMUR (Tilia spp.) Ve KUŞBURNU (Rosa Canina) ÖRNEKLERİNDE AFLATOKSİNLERİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI”. Gıda, vol. 42, no. 3, 2017, pp. 287-96.
Vancouver Can NC, Duraklı Velioğlu S. TEKİRDAĞ’DA SATIŞA SUNULAN IHLAMUR (Tilia spp.) ve KUŞBURNU (Rosa canina) ÖRNEKLERİNDE AFLATOKSİNLERİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI. The Journal of Food. 2017;42(3):287-96.

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/