Bu çalışmada, Tekirdağ ili ve
ilçelerindeki farklı satış noktalarından temin edilen 15 adet ıhlamur ve 15
adet kuşburnu örneğinde, aflatoksin B1 (AFB1), B2
(AFB2), G1 (AFG1) ve G2 (AFG2)
varlığı HPLC yöntemi ile araştırılmıştır. Ayrıca, örneklerde nem, su aktivitesi
(aw) tayini, toplam mezofilik aerobik bakteri ve toplam maya küf
sayımı da yapılmıştır. Aflatoksin analizi sonucunda, ıhlamur örneklerinden
birinde 0.158 µg/kg AFG1 ve 0.168 µg/kg AFG2, bir
diğerinde ise 0.162 µg/kg AFG2 bulunmuş, örneklerdeki aflatoksin
miktarlarının yasal limitlerin altında olduğu belirlenmiştir. Diğer ıhlamur ve
kuşburnu örneklerinde ise, düzeyi tayin limitinin (AFB1, AFB2,
AFG1 ve AFG2 için sırasıyla 0.155, 0.168, 0.156, 0.162
µg/kg) altında olmakla birlikte, incelenen aflatoksinlerden en az biri tespit
edilmiştir. Bu çalışmada incelenen örneklerde düşük düzeyde de olsa
aflatoksinlerin tespit edilmesi, özellikle hassas tüketici grupları tarafından bitki
çayı olarak tüketilebilen ıhlamur ve kuşburnu gibi ürünlerde aflatoksinlerin
bulunabileceğini göstermektedir.
Aflatoxin B1
(AFB1), B2 (AFB2), G1 (AFG1)
and G2 (AFG2) contents of 15 linden and 15 rosehip
provided from supermarkets, herbalists and bazaars in Tekirdağ province were
investigated using HPLC method. Samples were also assayed for moisture, water
activity (aw) total mesophilic aerobic bacteria (TMAB) and total
yeast and mould counts. One of the linden samples was determined to contain AFG1
and AFG2 at levels of 0.158 µg/kg and 0.168 µg/kg,
respectively. AFG2 content of another linden sample was determined
to be 0.162 µg/kg. Aflatoxin levels of these samples were lower than the
maximum permissible levels. The rest of the samples were determined to be
contaminated with at least one of the four aflatoxins with levels below LOQ
(0.155; 0.168; 0.156; 0.162 µg/kg for AFB1, AFB2, AFG1,
AFG2, respectively). The existence of aflatoxins in the samples even
in low levels shows that plant materials such as linden and rosehip consumed as
herbal tea by sensitive consumer groups may contain aflatoxins.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | March 2, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 42 Issue: 3 |