Karboksimetil
selüloz (CMC)-guar gam (GG) karışımlarının sünme-geri
dönüş ölçümlerine dayanan Burger model parametreleri farklı gam
konsantrasyonları (%1.5, 2.0, 2.5) ve hacimsel gam karışım oranları (25:75, 50:50, 75:25),
farklı sıcaklıklarda (15, 25,
°C
edilmiştir. Dört bileşenli burger model ve deneysel sünme-geri dönüş
özelliklerinden yaralanarak (J0, J1, t1, η0,
Jr0, Jr1 and tr1) gam karışımlarının viskoelastikiyeti karakterize edilmiştir ve gam
karışımlarının sünme-geri dönüş özelliklerinin belirlenmesinde bu model (R2= 0.82-0.99)
tatmin edici bulunmuştur. Özellikle düşük sıcaklıklarda, yüksek GG içeren konsantre
gam karışımları CMC ile karşılaştırıldığı zaman karışımın elastisitesini ve mukavemetini
arttırmıştır. Öte yandan, yüksek sıcaklıkta karışımın viskoz özelliği
baskındır. Burger model regresyon parametrelerinin hacimsel CMC-GG karışım
oranı ve konsantrasyonuna kıyasla daha çok sıcaklığa bağlı olduğu bulunmuştur.
Burger modeli sünme-geri dönüş yanıtları CMC-GG karışım viskoelastikiyet reoloji yanıt yüzey yöntemi
Different gum
concentrations of carboxymethyl
cellulose (CMC)-guar gum (GG) mixtures (1.5, 2.0, 2.5%) and their volumetric
mixing ratio (25:75, 50:50, 75:25) were analyzed for Burger model parameters by
using response surface design approach based on creep-recovery
measurements at 15, 25,
of gum mixtures with experimental creep-recovery
responses (J0, J1, t1, η0,
Jr0, Jr1 and tr1)
and it was found
to be satisfactory (R2= 0.82-0.99) for the determination of the creep-recovery properties of gum mixtures. The high ratio of GG in concentrated CMC-GG mixture provided
an increase in the elasticity in the strong or stiffer structure of gum mixtures at
especially low temperatures when it was compared to CMC. However, at high
temperature viscous property of the CMC-GG mixture was dominant. It was found
that regressed parameters from Burger model were highly dependent to temperature
with respect to both volumetric mixing ratio and concentration.
Burger model creep-recovery responses CMC-GG mixture viscoelasticity rheology response surface methodolog
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | April 25, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 42 Issue: 4 |