Et
ve et ürünlerinde fosfatlar, su tutma kapasitesini yükselterek ürün verimini
arttıran, renk, lezzet ve tekstürü geliştirme özelliğine sahip ve antioksidan
etki gösteren çok fonksiyonlu ve ekonomik bileşiklerdir. Son yıllarda diyette
gıda katkı maddesi kaynaklı fosfatların yüksek oranda tüketiminin sağlık
üzerinde önemli risklere neden olduğunun anlaşılması ile birlikte, fosfat
kullanımının sınırlandırılması gerekliliği gündeme gelmiştir. Et ürünlerinde
fosfatın gösterdiği farklı fonksiyonları karşılayabilme potansiyeli olan doğal
bileşenlerin kullanımı ile ilgili araştırmalara ağırlık verilmiştir. Bu derlemede,
fosfatların et ve et ürünlerinde başlıca işlevleri, diyette tüketimlerinin
sağlık üzerine etkileri ve alternatif doğal bileşenlerle ikame olanaklarının
tartışılması amaçlanmıştır.
Phosphates are multi-functional and low-cost compounds
that enhance product yield by increasing water holding capacity, improve
colour, flavor and texture, and have antioxidant functions. In recent years,
due to health issues leaded by consuming highly amount of food additive sourced
phosphates, necessary limitation of their usage has come into prominence. Research
has many focused on utilization of natural ingredients that have ability to
meet different functions of phosphates in meat products. Within this review, it
was objected to discuss the primary functions of phosphates, health impacts of
dietary phosphate intake and replacement possibilities of phosphates with
alternative natural ingredients in meat and meat products.
Other ID | GD17026 |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | July 7, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 42 Issue: 5 |