Bu çalışmada, kekik yağı (TO, %2), üzüm çekirdeği yağı
(GSO, %2) ve nar çekirdeği yağı (PSO, %2) eklenmiş kitosan (CH) filmler
hazırlanmıştır. Film örnekleri, taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile elde
edilen görüntüler, su buharı geçirgenliği (WVP), mekanik testler ve optik
özellikler ile karakterize edilmiştir. Antimikrobiyel aktivite ve filmlerin
salım davranışı da incelenmiştir. SEM görüntüleri, CH-TO filmlerin, CH-GSO ve
CH-PSO filmlerle karşılaştırıldığında daha homojen bir yapıya sahip olduğunu
göstermektedir. CH filmlerin elastikiyeti yağ ilavesiyle geliştirilirken,
filmlerin gerilme kuvvetinde önemli bir değişiklik gözlenmemiştir. CH filmlere
esansiyel yağ ilavesi, filmlerin kalınlık, WVP ve su tutma kapasitesi
değerlerinde önemli ölçüde azalışa neden olurken (p<0.05), filmlerin
çözünürlük değerleri etkilenmemiştir. CH filmlere esansiyel yağ ilavesi, filmlerin
optik özelliklerini etkilememiştir (p>0.05). En yüksek salım hızı, CH-TO
film örneklerinde gözlenmiştir (p<0.05). Tüm film örnekleri, Escherichia
coli, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes ve Pseudomonas
aeruginosa’ya karşı antimikrobiyel aktivite göstermiştir.
In this study, thyme oil (TO,
2%), grape seed oil (GSO, 2%), and pomegranate seed oil (PSO, 2%) added
chitosan (CH) films were prepared. Film samples were characterized by scanning
electron microscopy (SEM), water vapor permeability (WVP), tensile, and optical
properties. The antimicrobial activity and release behavior of films were also
studied. SEM images showed that CH-TO films were more homogeneous when compared
to CH-GSO, and CH-PSO films. The elasticity of films was improved upon the
addition of oils while there was no significant change in tensile strength. The
incorporation of oils significantly reduced thickness, WVP and water-uptake
values of films (p<0.05) while the solubility did not change significantly.
The optical properties of films were not significantly affected by the addition
of oils. The highest release rate was observed in CH-TO film samples
(p<0.05). All film samples showed antimicrobial activity against Escherichia
coli, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, and
Pseudomonas aeruginosa.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 15, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 43 Issue: 4 |