Bu çalışmada; Aydın İlinde üretilen, doğrudan kovandan
alınmış 20 adet çiçek balı örneği ile marketlerde satılan 20 adet çiçek balı
örneği olmak üzere toplam 40 adet bal örneğinde antioksidan aktivite ve HMF
düzeyleri belirlenmiştir. Kovanlardan doğrudan alınan bal örneklerinde
antioksidan aktivite 16.54±1.52, HMF düzeyi 26.94±2.07 mg/kg olarak, market
ballarında ise antioksidan aktivite 22.04±0.59, HMF düzeyi 56.70±3.83 mg/kg
olarak tespit edilmiştir. Balların antioksidan aktivitesi (P ˂0.01)
ve HMF düzeyi için (P ˂0.001) gruplar
arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Kovan ballarının HMF
düzeyinin Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine uygun olduğu, market balların HMF
düzeyinin ise tebliğde belirtilen düzeyden yüksek olduğu görülmüştür.
In this study, the antioxidant
activity and HMF levels of 20 honey samples directly taken from hives and 20 of
those offered for sale in the stores in the province of Aydın, which were total
of 40 honey samples. The antioxidant activity in the honey samples directly
taken from hives was found as 16.54±1.52, HMF content was found as 26.94±2.07
mg/kg. The antioxidant activity was found as 22.04±0.59, HMF content was found
as 56.70±3.83 mg/kg. The difference between the antioxidant activity (P <0.01)
and the HMF values (P <0.001) of the honey samples was found
statistically significant. The HMF level in the honey collected from the hives
were found to comply with the specifications set by the Turkish Food Codex
Communique on Honey, whereas the HMF level of the market honey was higher than
the level specified in the communiqué.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | February 15, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 44 Issue: 1 |