Bu çalışmada, köy tavuğu (organik), çiftlik tavuğu,
ördek, bıldırcın ve kaz yumurtalarındaki A, E, C vitaminleri, malondialdehit
(MDA), beta-karoten, likopen, glutatyon ve grelin miktarları HPLC ile
belirlenmiştir. Çiftlik tavuğu yumurtasındaki A ve E vitamini miktarlarının
daha yüksek β-karoten ve likopen miktarlarının ise organik tavuk yumurtasında daha
yüksek (P<0.005) olduğu belirlenmiş. Diğer taraftan C vitamini, grelin, GSSG
ve MDA bıldırcın yumurtasında daha yüksek, fakat GSH miktarının ise gaz
yumurtasında daha fazla olduğu belirlendi. Bulgularımız, organik tavuk
yumurtasındaki A vitamini ve GSSG miktarının daha düşük (P<0.005) olduğunu,
E vitamini miktarının ise bıldırcın yumurtasında daha düşük olduğunu
göstermektedir. Kaz yumurtasında C vitamini, β-karoten ve MDA'nın daha düşük
olduğu belirlendi. Diğer taraftan, likopen ve GSH'nin ördek yumurtasında daha
düşük iken, çiftlik tavuğu yumurtasındaki grelin miktarı daha düşük
(P<0.005) bulunmuştur. Sonuç olarak bıldırcın yumurtasındaki MDA ve GSSG
değerlerinin diğer yumurtalara göre daha yüksek olması, bıldırcınların yaşadığı
ortamın kuşlar üzerinde stres oluşturması ile açıklanabilir.
In this work, vitamin A, E, C,
MDA, beta-carotene, lycopene, glutathione and ghrelin levels of local chicken
(organic), farm chicken, duck, quail and goose eggs were determined by HPLC.
The amount of vitamin A and E found to be higher in the farm chicken egg than
other eggs. β-carotene and lycopene found to be the higher (P<0.005) in the
organic chicken egg. On the other hand, vitamin C, ghrelin, GSSG and MDA found
to be higher in the quail's egg, but GSH was the higher in goose egg. Vitamin A
and GSSG were lowest in the organic chicken egg while vitamin E was the lowest
(P<0.005) in the quail's egg. The amount of vitamin C and β-carotene and MDA
were found to be lowest in goose egg. Also, lycopene and GSH were found to be
lowest in the duck egg, but ghrelin was found lowest (P<0.005) in the farm
chicken egg.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 15, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 44 Issue: 2 |