In this study, phenolic,
flavonoid, antioxidant and antimicrobial properties of pomegranate peel were
investigated. The extraction conditions (temperature, time and ethanol
concentration) of phenolic and flavonoid compounds obtained under 17 different
conditions were optimized using the response surface method. At the end of
optimization studies; for pomegranate peels; 78°C, 33% ethanol concentration
113 minutes were determined as the optimum conditions. The obtained extracts
were found to have high antioxidant and antimicrobial activity. Phenolic
compounds of the extracts obtained under optimum conditions were analyzed by
high pressure liquid chromatography and pomegranate peels extracts were found
to contain the most quercetin and epicatechin. The results support that
pomegranate peels may be potentially useful as an important source of food or
non-food industries.
Bu çalışmada, nar kabuğunun fenolik, flavonoid,
antioksidan ve antimikrobiyal, özellikleri araştırılmıştır. 17 farklı koşulda
elde edilen ekstraktların fenolik ve flavonoid bileşiklerinin ekstraksiyon
(sıcaklık, süre ve etanol konsantrasyonu) koşulları, cevap yüzey metodu
kullanılarak optimize edilmiştir. Optimizasyon çalışmalarının sonunda nar
kabuğu için 78°C, %33 etanol konsantrasyonu, 113 dakika optimum koşul olarak
belirlenmiştir. Elde edilen ekstraktların yüksek oranda antioksidan ve
antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğu bulunmuştur. Optimum koşullarda elde
edilen ekstraktların fenolik bileşikleri yüksek basınçlı sıvı kromotografisi
ile analiz edilmiş, nar kabuğu ekstraktlarının en fazla kuarsetin ve epikateşin
içerdiği bulunmuştur. Sonuçlar, nar kabuklarının gerek gıda gerekse gıda dışı
endüstrilerde, önemli bir kaynak olarak da kullanım potansiyeli olabileceğini
desteklemektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 15, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 44 Issue: 2 |