In this study it was aimed to produce quail nugget and to
determine its storage stability. Nugget samples consisting of 75% quail meat
and 25% chicken meat were produced and stored at 4°C and -18°C and
physicochemical, microbiological and sensory analyzes were performed. In the
analyzes, the moisture, fat, protein and ash content of BN samples were
determined as 55.97%, 8.84%, 16.17% and 2.08% respectively. In the composition
of fatty acids, the highest fatty acids were determined as linoleic acid
(21.55%), linolenic acid (21.78%) and palmitic acid (19.18%). In cold storage,
pH, peroxide, hardness-2, gum, tightness values in the chemical analysis; the
external color and odor values in the sensory analysis were found to be statistically
significant (P <0.05). In frozen storage, water activity, peroxide,
hardness-2, gum, elasticity, chewiness, elasticity, hardness-1 and tightness
values were found to be
statistically significant (P <0.05). At the end of 20 days storage at
4°C, TMAB, TPAB and total Enterobacteriaceae numbers were found to be
5.70±0.3, 6.40±0.1 and <1 log cfu/g, respectively, and Salmonella
spp. and Listeria monocytogenes were not detected.
BAP
2016.09.04.1030
Bu çalışmada bıldırcın nugget üretimi ve depolama
stabilitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada %75 bıldırcın eti ve %25
piliç eti kullanılarak nuggetlar (BN) üretilmiş, ardından 4°C ve -18°C’de
depolanarak kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal analizleri
gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizlerde BN örneklerinin su, yağ, protein ve kül
içeriği sırasıyla, %55.97, %8.84, %16.17 ve %2.08 olarak tespit edilmiştir. Yağ
asitleri bileşimine bakıldığında, en yüksek orana sahip yağ asitleri linoleik
asit (%21.55), linolenik asit (%21.78) ve palmitik asit (%19.18) olarak
belirlenmiştir. Soğuk depolamada kimyasal analizlerden pH, peroksit, sertlik-2,
sakızımsılık, sıkılık; duyusal analiz parametrelerinde ise dış renk ve koku
değerlerindeki değişiklikler istatistik açıdan önemli bulunmuştur (P <0.05).
Donmuş depolamada ise su aktivitesi, peroksit, sertlik-2, sakızımsılık,
elastikiyet, çiğnenebilirlik, esneklik, sertlik-1 ve sıkılık değerlerindeki
değişimlerin istatistik olarak önemli olduğu tespit edilmiştir (P <0.05).
4°C’deki 20 günlük depolama sonunda TMAB, TPAB ve toplam Enterobacteriaceae
sayıları sırasıyla 5.70±0.3, 6.40±0.1 ve <1 log kob/g olarak bulunmuş, Salmonella
spp. ve Listeria monocytogenes ise tespit edilmemiştir.
2016.09.04.1030
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | 2016.09.04.1030 |
Publication Date | October 6, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 44 Issue: 6 |