In this study, pigment producing microoganisms were isolated and the coloring compounds were separated by using suitable solvents. Then pigments were purified and some stabilization tests were applied for each pigment. Stability of coloring compounds kept under refrigerated and under room conditions were compared. It was determined that the pigments were stable in both conditions. Optimum pH values were found as 7 for K1 and K2, 6 for B and T22, and 5 for K3. Light and FT-IR spectroscopy techniques were applied for the determination of their chemical structures. Identification of pigmented microorganisms done by 16S and 18S ribosomal DNA sequencing analysis. According to the results, isolates were Rhodotorula glutinis (orange colored) Sporobolomyces roseus (pink colored), Cellulosimicrobium funkei (yellow colored) and Dietzia natronolimnaea (red-orange colored). The identification of yellow pigment producing K2 bacterial strain could not be achieved. Finally, stability of the pigments was determined in ice-cream selected as a model food.
Bu çalışmada çeşitli kaynaklardan renk maddesi üreten mikroorganizmalar izole edilmiş ve uygun çözücüler kullanılarak renk maddeleri ortamdan ayrılmıştır. Çözünen renk maddeleri saflaştırılmış ve elde edilen renk maddelerine stabilizasyon testleri yapılmıştır. Işık ortamında bekletilen renk maddeleri ve buzdolabında bekletilen paralellerinde gözle görülür renk değişiminin olmadığı ve ışık karşısında stabil oldukları belirlenmiştir. Optimum pH değerlerinin K1, K2 için 7, B ve T22 için 6, K3 için ise 5 olarak tespit edilmiştir. Pigmentlerin kimyasal yapılarının belirlenmesi amacıyla ışık spektroskopisinde ve FT-IR spektroskopisinde spektrum analizleri yapılmıştır. Pigment üreten maya ve bakterilerin tanımlanması amacıyla 18S ve 16S ribozomal DNA dizi analizi kullanılmıştır. Tanımlamalar sonucunda izolatların Rhodotorula glutinis (kavuniçi renk maddesi), Sporobolomyces roseus (pembe renk maddesi), Cellulosimicrobium funkei (sarı renk maddesi), ve Dietzia natronolimnaea (kırmızı-turuncu renk maddesi) oldukları belirlenmiştir. Sarı renk maddesi üreten ve Gram pozitif bir bakteri olduğu belirlenen K2 örneğinin ise tanımlanması yapılamamıştır. Çalışmanın son aşamasında ise renk maddeleri model gıda olarak seçilen dondurmaya uygulanarak pigmentlerin bu ortamdaki stabilizasyonları incelenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 38 Issue: 4 |